Tierelier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term tierelier wordt gebruikt in bepaalde vaste uitdrukkingen als het brandt als een tierelier en het loopt als een tierelier. Hiermee wordt uitgedrukt dat iets snel en/of goed verloopt, of dat iets hevig brandt.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De zegswijze is volgens het Genootschap Onze Taal[1] ontstaan als versterkende verlenging uit een samenvoeging van de klanknabootsing 'tierelier(e)' en uitdrukkingen als 'het loopt als een lier', waarbij het kan gaan om een lier als hijswerktuig of als muziekinstrument. Het eerste deel van het woord komt van dezelfde 'wortel' als 'tieren', dat oorspronkelijk 'heldere tonen laten horen' betekende. Er bestaan ook uitdrukkingen als 'gaan gelijk een lier des zondags' of 'op den zondag' en 'gaan gelijk een lier op een stok'. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt bij 'tierelier(e)': 'Nabootsing van een eenvoudig, opgewekt muzikaal geluid, inzonderheid van gezang'.

Volgens Marc De Coster[2] kunnen we bij “als een tierelier” denken aan het beter uitvoeren van een klus(je) onder het zingen van een vrolijk deuntje. In het bekende kinderliedje Advocaatje ging op reis komt de frase 'tiereliereliere' voor.

Zoek tierelier op in het WikiWoordenboek.