Tieto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tieto (officieel: TietoEnator Corporation)
Beurs OMX: TIE1V
Oprichting 1968
Sleutelfiguren Matti Lehti (voorzitter van de Raad van Bestuur)
Hannu Syrjälä (CEO)
Hoofdkantoor Helsinki, Finland
Producten IT- en netwerkdiensten
Omzet Green up.png€ 1772 miljoen (2007)
Winst Red down.png€ 1,3 miljoen (2007)
Website www.tieto.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Tieto is een Fins ICT-bedrijf, opgericht in 1968 met zijn hoofdzetel in Helsinki en onder andere vestigingen in Nederland en België.

Ontstaan[bewerken]

Tieto (Fins voor kennis, het wordt uitgesproken als tië-tô) vindt zijn oorsprong in 1968, toen de Suomen Yhdyspankki (Verenigde Bank van Finland) een bedrijf voor ICT-dienstverlening opzette: Tietotehdas (Fins voor gegevensfabriek). Ongeveer tegelijkertijd richtte de Sveriges Kommuner och Landsting (Zweedse organisatie van gemeenten en gemeenteraden, te vergelijken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) een onderneming op voor het beheren van gegevens voor lokale autoriteiten en de gemeentelijke afdelingen in de gezondheidszorg. Deze werd later onderdeel van het Zweedse bedrijf Enator (opgericht in 1995).

In 1999 fuseerden de twee ondernemingen tot TietoEnator. Hierna werden in diverse landen ICT-, telecom en mediabedrijven of onderdelen van andere ondernemingen overgenomen, waaronder onderdelen van YLE, Ericsson en Nokia. In 2007 telde de onderneming ongeveer 16.000 werknemers en had een omzet van ruim 1,7 miljard euro.

Per 1 december 2008 is de naam gewijzigd in Tieto.

Per 1 juli 2013 zijn de activiteiten in Duitsland, en daarmee samenhangende activiteiten in Nederland, Polen en India, overgenomen door de Duitse investeerder Aurelius Group. Deze bedrijven, met in totaal 900 werknemers, gaan nu verder onder de naam brightONE. Uitzondering is de vestiging van Tieto Energy Components in Groningen, deze blijft onder de Tieto-groep vallen.[1]

Activiteiten[bewerken]

Tieto was in meer dan 20 landen actief, waaronder Nederland (vestigingen te Amersfoort, Bunnik en Groningen) en België (vestigingen te Brussel en Zaventem). In 2007 werd de vestiging in Zaventem gesloten en sindsdien werken er nog maar 5 personen voor Tieto in België.[2] Van de vestigingen in Nederland is alleen die in Groningen nog over.

Volgens eigen opgave is Tieto met ICT-dienstverlening in de volgende sectoren actief:

  • Banking & Insurance (bank- en verzekeringswezen, financiële dienstverlening)
  • Telecom & Media (telecommunicatie- en media-industrie)
  • Public & Healthcare (administratieve, gezondheidszorg- en welzijnssector)
  • Government, Manufacturing & Retail (centrale en lokale overheden, productie, verkoop en logistiek)
  • Forest & Energy (bosbouw- en energie-industrie)
  • Processing & Network (eindgebruiker- en netwerkdiensten)

Externe link[bewerken]