Tina Strobos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tineke Strobos
Strobos (1941)
Strobos (1941)
Algemene informatie
Volledige naam Tineke Buchter
Geboren Amsterdam, 19 mei 1920
Overleden Rye (New York), 27 februari 2012
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep arts
Bekend van verzet WWII
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Tineke (Tina) Strobos (Amsterdam, 19 mei 1920 - Rye (New York), 27 februari 2012) was een Nederlandse verzetsheldin.

Ze werd geboren als Tineke Buchter en studeerde medicijnen. Als studente verborg ze samen met haar moeder Marie Schotte in de loop der tijd ruim 100 onderduikers, onder wie de socialist Henri Polak (vanaf de dag na de Duitse invasie), verzetsstrijder Johan Brouwer en kunstschilder Martin Monnickendam. De onderduikers verbleven korte tijd in Strobos' huis aan de Nieuwezijds Voorburgwal 282, maximaal vijf tegelijkertijd.

Alle onderduikers die door Strobos werden geholpen, bleven ook na het verblijf in het huis uit handen van de Duitsers. Als lid van het verzet vervoerde Strobos radio's, vervalste ze persoonsbewijzen en voedselbonnen, regelde ze onderduikadressen en verborg ze gestolen Duitse wapens in haar huis. In haar huis kwamen studenten die weigerden een loyaliteitsverklaring aan Hitler te tekenen bijeen voor studie. Strobos werd meerdere malen gearresteerd, maar er werd geen bewijs tegen haar gevonden.

In 1951 verhuisde ze naar de Verenigde Staten, waar ze na een studie werkzaam was als kinderpsycholoog. Zij en haar moeder ontvingen in 1989 de Righteous Among the Nations Award van Jad Wasjem.[1] In 2009 ging ze met pensioen en ontving ze een onderscheiding van het Holocaust and Human Rights Education Center.

Ze overleed aan kanker.

Weetje[bewerken]

  • Strobos was enige tijd verloofd met de natuurkundige en wetenschapshistoricus Abraham Pais.

Externe link[bewerken]