Tiofine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Tiofine was de naam van een, tegenwoordig onder de naam Tronox opererende, producent van titaandioxide die zich bevindt in het Botlekgebied te Rozenburg. Het bedrijf, dat opgericht is kort na 1960, levert pigmenten voor de kleurstoffenindustrie.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is oorspronkelijk opgezet door Billiton. De eerste plannen daaromtrent dateren uit 1960. Omstreeks 1970 kwam Billiton in handen van Shell. Oorspronkelijk werkte de fabriek volgens het zogeheten sulfaatproces. Wegens verontreinigingen werd de vergunning voor het lozen van afvalwater niet verlengd. Er werd een nieuwe fabriek gebouwd die werkte volgens het chlorideproces. Deze fabriek was voor 50% eigendom van Billiton en voor het overige deel eigendom van het Amerikaanse bedrijf Cynamid.

In 1991 nam Billiton het aandeel van Cynamid over en werd enige eigenaar. Tiofine werd echter in de etalage gezet en de titaandioxidefabrikanten Rhône-Poulenc en Kemira hadden belangstelling. Op 6 juli 1993 werd bekend dat het Finse bedrijf Kemira Pigments, dat reeds een titaandioxidefabriek in Pori bezat, Tiofine over zou nemen. Op dit moment was de productiecapaciteit 45 kton titaandioxide per jaar en werkten er 360 mensen. De daadwerkelijke productie bedroeg toen ongeveer 40 kton/jaar.

In 1999 werd Tiofine opnieuw verkocht, nu aan het in Oklahoma City gevestigde bedrijf Kerr-McGee, dat vooral in de aardgas- en aardoliewinning actief was. Kerr-McGee, dat met een totale titaandioxideproductie van 600 kton/jaar ongeveer 16% van de wereldmarkt in handen had, keerde terug naar haar kernactiviteit en verzelfstandigde haar titaandioxide-divisie. Deze ging Tronox heten en ook de vestiging in het Botlekgebied kreeg deze naam.

Begin 2007 werkten bij Tronox in de Botlek 245 mensen en was de capaciteit van de fabriek 90 kton/jaar.