Tirso Sprockel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pedro Tirso Maria Sprockel (Curaçao, 28 januari 1916 - aldaar, 23 september 2007) was een Nederlands verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en taalkundige.

Studie en verzet[bewerken]

Sprockel studeerde in Nederland. Zijn huis werd een onderduikadres voor Joden en Geallieerde piloten. Hij werkte onder meer samen met twee medestudenten uit de Antillen: Boy Ecury en Delfincio Navarro. Het huis was een schakel op de vluchtroute via Spanje naar Engeland.

Papiamentu[bewerken]

Sprockel zette zich na de oorlog als linguïst in voor de erkenning en bestudering van het Papiaments. Hij publiceerde vele boeken en is medeoprichter van het online woordenboek Papiamentu. Hij was getrouwd met Wilhelmina (Minette) G. M. Dudar.(Tilburg 11 Augustus, 1913 - Curaçao 20 July 1997)

Jeugdwerk[bewerken]

Hij zette ook samen met zijn nicht Aminta Da Costa Gomez-Sprockel in voor gehandicapte jongeren op Curaçao. Op Curaçao werd in 1986 een vormingscentrum voor verstandelijk gehandicapte jongeren naar hem genoemd: het Sentro pa Formashon Laboral "Tirso Sprockel".

Waardering[bewerken]

Tijdens zijn leven ontving Sprockel de Ridderorde van de Nederlandse Leeuw, de Ridderorde van St. Sylvester en zilveren Vlaamse Gaai. Tevens werd Sprockel benoemd tot Doctor Honoris Causa aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen voor zijn inzet voor het Papiamentu.

Literatuur[bewerken]

  • Tirso Sprockel - De groei en bloei van het Curaçaose onderwijs in de 20e eeuw, essay 1999

Externe link[bewerken]