Titus Petronius Secundus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Titus Petronius Secundus
Geboortedatum ca. 40
Sterfdatum 97
Periode regering van Domitianus
Partij Pretoriaanse garde
Cursus Honorum
Prefect in 9293 (Praefectus Alexandreae et Aegypti van provincie Egypte)
9496 (Praefectus praetorio) met Titus Flavius Norbanus
Persoonlijke gegevens
Familie Gens Flavia
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Titus Petronius Secundus (40-97) was van 94 tot 96 onder keizer Domitianus prefect van de Romeinse keizerlijke lijfwacht, die bekendstaat als de pretoriaanse garde. Zijn collega in deze functie was Titus Flavius Norbanus.

Voorafgaand aan zijn pretoriaans prefectschap was Petronius in de jaren 92 en 93 gouverneur van de provincie Egypte geweest.

Volgens antieke bronnen was Petronius een van de regeringsfunctionarissen die betrokken was bij de samenzwering die op 18 september 96 aan de basis lag van de moord op keizer Domitianus. Na de opvolging door keizer Nerva werd Petronius ontslagen als pretoriaans prefect. Het werd hem wel toegestaan zich buiten Rome terug te trekken.

De steun voor Domitianus bleef echter sterk in het leger. Ontevredenheid over de gang van zaken leidde uiteindelijk tot een opstand, waarbij de pretoriaanse garde, nu geleid door Casperius Aelianus, het keizerlijk paleis omsingelde en keizer Nerva als het ware in gijzeling nam. Nerva werd gedwongen gehoor te geven aan hun eisen en degenen die verantwoordelijk waren voor de moord van Domitianus uit te leveren. De revolte was dus succesvol. Titus Petronius Secundus werd door de pretorianen vermoord.