Naar inhoud springen

Tobias Arlt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tobias Arlt (2018)

Tobias Arlt (Berchtesgaden, 2 juni 1987) is een Duitse rodelaar. Hij won in 2008 samen met zijn landgenoot Tobias Wendl zilver op de wereldkampioenschappen rodelen 2008 in de categorie mannendubbel. Arlt won ook zilver en brons op de Europese kampioenschappen rodelen 2010, goud op de WK 2013, en twee olympische gouden medailles op de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Arlt begon in 1991, op vierjarige leeftijd, met rodelen. Zijn internationale debuut maakte hij in 2006. Arlt en zijn rodelpartner voor de dubbel, Tobias Wendl, hebben verscheidene bijnamen, zoals The Bayern-Express en Two Tobis.

Op de wereldkampioenschappen rodelen 2008 in Oberhof, Duitsland, won Arlt in het mannendubbel een zilveren medaille samen met zijn rodelpartner Wendl. Op de Europese kampioenschappen rodelen 2010 in Sigulda, Letland, won hij een zilveren medaille in het mannendubbel en een bronzen medaille in de mixed-teamdiscipline. Op de wereldkampioenschappen rodelen 2013 in Whistler, Canada won hij een gouden medaille. In de laatste vier jaar zijn Arlt en Wendl drie keer op de eerste plek geëindigd in de Overall World Cup stand.

Arlt is politieman bij de Bundespolizei (Duitsland). Hij heeft met zijn vriendin één dochter.

Olympische Spelen[bewerken | brontekst bewerken]

Tobias Arlt (2014)

Op zijn eerste Olympische Spelen in Sotsji wonnen Arlt en Wendl bij het rodelen in Sanki Sliding Track goud bij het mannendubbel in een tijd van 1 minuut en 38,933 seconden. Dit was een halve seconde sneller dan de Oostenrijkse rodelaars Andreas Linger en Wolfgang Linger. Dit was tevens de grootste marge ooit in het mannendubbel. In de eerste run zetten Arlt en Wendl een baanrecord neer van 49,373 seconden. Daarna won Arlt ook nog de ploegenachtervolging samen met Felix Loch, Natalie Geisenberger en Wendl. Zij wonnen in een tijd van 2 minuten en 45,649 seconden. Dit was één seconde sneller dan de winnaars van het zilver, Rusland.

Prestaties[bewerken | brontekst bewerken]

Olympische Winterspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Plaats Resultaat
2014 Vlag van Rusland Sotsji Goud dubbel
Goud estafette
2018 Vlag van Zuid-Korea Pyeongchang Goud dubbel
Goud estafette
2022 Vlag van China Beijing Goud dubbel