Togg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Togg
Logo
Oprichting 2018
Eigenaar Vlag van Turkije Anadolu Group (23%)
BMC
(23%)
Turkcell (23%)
Zorlu Holding (23%)
TOBB (8%)
Hoofdkantoor Vlag van Turkije Gebze, Turkije
Producten Auto's
Industrie Vervoer
Website www.togg.com.tr
Portaal  Portaalicoon   Economie

Togg is een Turks autofabrikant opgericht in 2018 en gevestigd in Gebze, dat elektrische auto's produceert.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

In de laatste jaren van het decennium van 2010 Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op tot de oprichting van een nieuw nationaal merk personenauto's. Dit resulteerde in de aankondiging van de plannen om het merk TOGG te lanceren in november 2017, dat officieel van start ging in 2018. De eigendomsstructuur van het bedrijf met de volledige naam Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş. creëert een samenwerking van 6 verschillende Turkse bedrijven.

Op 27 december 2019 vond de officiële presentatie plaats van de eerste twee Togg-auto's op het hoofdkantoor van het bedrijf in Gebze, Turkije. Tijdens het evenement werd het ontwerp gepresenteerd van een compacte elektrische SUV en een compacte sedan, ook aangedreven door elektriciteit. De auto's krijgen een bereik van 300 tot 500 kilometer. Twee varianten van de elektromotor zijn gepland: 147 kW (200 pk) en 294 kW (400 pk). De start van de serieproductie van de door de Italiaanse studio Pininfarina ontwikkelde voertuigen in 2018 van start gaat eind 2022.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 juli 2020 begon de bouw van Togg-productiefabrieken in de stad Gemlik aan de rand van Bursa. Precies een jaar later, op zondag 18 juli, werd het carrosserieframe van de C-SUV met succes geproduceerd, waarbij werd verklaard dat alleen onderdelen van Turkse makelij voor dit doel werden gebruikt. De start van de serieproductie, zoals aangekondigd, staat gepland voor eind 2022.