Toke Talagi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toke Talagi
Toke Talagi, 2014
Toke Talagi, 2014
Volledige naam Toke Tufukia Talagi
Land Vlag van Niue Niue (Nieuw-Zeeland)
Functie Premier
Sinds 19 juni 2008
Voorganger Young Vivian
Partij Onafhankelijke
Functies
2008- Premier
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Toke Talagi is een politicus uit Niue en sinds 19 juni 2008 premier van het eiland. Eerder was Talagi al minister van Financiën, minister van Onderwijs en vicepremier. Aangezien er op Niue geen politieke partijen bestaan, is Talagi onafhankelijke.

Talagi is tevens voorzitter van de Niue Rugby Football Union. Hij is getrouwd met Fifitaloa Talagi.

Loopbaan[bewerken]

In 2002 werd Talagi verkozen in het Parlement voor de nationale kieskring. Zes jaar later versloeg hij zittend premier Young Vivian tijdens de verkiezing van de regeringsleider door het parlement met veertien stemmen tegen vijf. Talagi combineert de functie van regeringsleider met de portefeuilles Buitenlandse Zaken, Handel en Ontwikkelingshulp.

In 2008 werd Talagi verkozen tot voorzitter van het Pacific Islands Forum (niet te verwarren met de functie van secretaris-generaal). In die hoedanigheid zat hij een jaar later samen met de Japanse premier Taro Aso de vijfde Bijeenkomst van Leiders van de Pacifische Alliantie voor in de Japanse prefectuur Hokkaido.

Tijdens de parlementsverkiezingen van 2011 wist Talagi zijn zetel te behouden, en behaalde hij zelfs de meeste stemmen in de nationale kieskring. Tien dagen later, op 17 mei, werd hij door het parlement herkozen als premier, met 12 van de 20 stemmen.

Kabinetten[bewerken]

Talagi-I (2008-2011)[bewerken]

Het eerste kabinet onder Toke Talagi zag er behalve hemzelf als volgt uit:

Talagi-II (2011-)[bewerken]

De verdeling van de portefeuilles in het kersverse kabinet Talagi-II is momenteel (mei 2011) nog niet bekend. Tussen haakjes staat de kieskring (dorp of nationale kieskring) vermeld.

Joan Tahafa Viliamu is de eerste vrouwelijke minister ooit op Niue.

Voorganger:
Young Vivian
Premier van Niue

2008-

Opvolger:
(zittend)