Tomáš Bárta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tomáš Bárta
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 28 april 1999
Geboorteplaats Olomouc, Tsjechië
Lengte 188 cm
Sportieve informatie
Huidige ploeg Caja Rural-Seguros RGA
Discipline(s) Wegwielrennen
Ploegen
2018–2020
2021–2022
2023–
TUFO-Pardus Prostějov
ATT Investments
Caja Rural-Seguros RGA
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Tomáš Bárta (Olomouc, 28 april 1999) is een Tsjechisch wielrenner die in 2023 prof werd bij Caja Rural-Seguros RGA. Zijn jongere zus Gabriela is eveneens wielrenner.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Als tweedejaars belofte werd Bárta nationaal kampioen op de weg. Een jaar later werd hij zesde. In 2021 maakte hij de overstap van TUFO-Pardus Prostějov naar Topforex-ATT Investments. Namens die ploeg werd hij dat jaar onder meer derde in de Trofej Umag, vijfde in het eindklassement van de Ronde van Mazovië en achtste in dat van de Baltic Chain Tour. In 2022 ging hij door met het verzamelen van ereplaatsen. Zijn seizoen startte met een tweede plaats in de Trofej Umag en een zesde plaats in de Trofej Poreč. In juli won hij de tweede etappe in de Grote Prijs van Gemenc. In het eindklassement moest hij enkel Luke Mudgway voor zich dulden. Een week later werd hij ook tweede in de Grote Prijs van Kranj.

In 2023 werd Bárta prof bij Caja Rural-Seguros RGA. Zijn debuut voor de ploeg maakt hij in de Grote Prijs La Marseillaise, waar hij na het overschrijden van de tijdslimiet over de finish kwam. In de eerste rit in lijn van de Ronde van Portugal sprintte hij naar de derde plek. In oktober nam hij deel aan de tweede editie van het wereldkampioenschap gravel, maar hier eindigde hij buiten de top honderd.

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

2019
Tsjechisch kampioen op de weg, Beloften
2022
2e etappe Grote Prijs van Gemenc

Ploegen[bewerken | brontekst bewerken]