Tom O'Folliard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Tom O'Folliard (1858 - 19 december 1880) was een Amerikaanse outlaw en zat bij The Lincoln County Regulators en later bij The Billy The Kid Gang. Hij was de beste vriend van Billy the Kid en samen met hem vocht hij in The Lincoln County War.

Levensbeschrijving[bewerken]

Toen het huis van McSween in brand werd gezet probeerde hij net als alle andere leden van de bende te ontsnappen maar hij werd toen geraakt door een kogel in zijn schouder. Dit overleefde hij en na het uiteenvallen van The Regulators sloot hij zich aan bij Billy The Kid samen met Charlie Bowdre. Samen vormde ze een nieuwe bende die geen echte naam had maar meestal gewoonweg "The Billy The Kid Gang" werd genoemd. Ook Dave Rudabaugh en Pat Garrett sloten zich hierbij aan. Pat Garrett verliet later de groep en werd toen ingehuurd om Billy the Kid te vangen. Op 19 december 1880 vlak bij Fort Sumner tijdens de jacht op The Kid werd Tom O'Folliard in zijn borst geschoten door een lid van de "posse" van Pat Garrett of door Pat zelf waardoor Tom 25 minuten later overleed. Hij werd begraven vlak bij Fort Sumner en toen Charlie Bowdre op 23 december ook werd doodgeschoten kwam hij naast hem in het graf te liggen. En ten slotte kwam het lijk van Billy the Kid er ook bij een dag nadat hij was doodgeschoten op 14 juli 1881. In de jaren 40 van de twintigste eeuw is er een grafsteen op het graf geplaatst met de drie namen en het woord "PALS", Engels voor "vrienden". Sindsdien is de grafsteen al drie keer gestolen en teruggevonden en tegenwoordig staat er een ijzeren kooi om het graf heen.

Personage in films[bewerken]

In de film Young Guns verscheen hij als een 14-jarige en wilde hij dolgraag in de bende van Billy, en ook was hij niet aanwezig in de eerste film. Dit klopt niet want bij de gebeurtenissen in de eerste film was hij in het echt wel aanwezig en hij was één jaar ouder dan Billy zelf.