Tomtesterom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 86.82.95.121 (overleg) op 3 mei 2019 om 14:15.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Tomtesterom
Genre Amusement
Speelduur per afl. 45 tot 50 minuten
Presentatie Tom Waes
Camera Nico Surings
Geluid Pascal Braeckman
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Toreador
Uitzendingen
Start Reeks 1: 6 april 2008
Reeks 2: 2 mei 2010
Reeks 3: 19 februari 2012
Einde 8 april 2012
Afleveringen 15 Bewerken op Wikidata
Seizoenen 3
Zender Vlag van België één
Vlag van Nederland AVRO Vlag van Duitsland ZDFneo
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Tomtesterom was een Vlaams televisieprogramma van het productiehuis deMENSEN, uitgezonden op de openbare zender Eén. Er werden sinds 2008 drie seizoenen geproduceerd. De naam van het programma is een woordspeling op de naam van Tom Waes, het werkwoord testen en het hormoon testosteron.

Concept

In het programma onderzoekt Tom Waes, bekend van onder andere Het Geslacht De Pauw en Tragger Hippy, samen met zijn cameraman Nico Surings en zijn geluidsman Pascal Braeckman of bestaande handleidingen, oftewel de zogenaamde How to...-boekjes, in de praktijk wel gebruiksvriendelijk zijn en de gebruiker niet bedriegen. Het trio wil niet enkel de boekjes testen, maar hun bedoeling is vooral om te slagen in hun missie, al dan niet volgens het boekje.

Aan het eind van iedere aflevering daagt Waes de kijker uit om nog straffer uit de hoek te komen dan hijzelf in het programma. Wie het opmerkelijkste filmpje instuurt, wint een prijs.

Geschiedenis

Het programma werd vanaf 6 april 2008 uitgezonden door Eén en sinds 9 november 2008 door de Nederlandse AVRO. Vanaf 26 oktober 2009 werd de eerste reeks herhaald op Eén. Een tweede seizoen verscheen in 2010. De uitzending van de reeks werd uitgesteld tot 2 mei 2010 om praktische redenen en uitgezonden op zondag, niet op maandag, zoals eerder aangekondigd. Vanaf 19 februari 2012 werd het derde seizoen uitgezonden. Het programma is verkocht aan productiebedrijven uit Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Het is echter nog niet zeker of dit programma effectief op de buitenlandse televisie zal worden uitgezonden, want het is een programma dat zeer moeilijk te maken is. Ook moet men een geschikte presentator vinden. Daarom zijn de opties van de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië op niets uitgelopen[1] In Nederland en Duitsland werd Tomtesterom wel al uitgezonden in de originele versie, in Duitsland de gedubde versie.

Afleveringen

In iedere aflevering kreeg Tom een opdracht waar meestal ook een uitdaging aan verbonden was. Zo testte hij in de vierde aflevering van het derde seizoen het boekje Hoe bouw je je eigen duikboot?. De uitdaging die daarbij hoorde was het Veerse Meer oversteken.

Reeks 1 (2008)

Aflevering Opdracht Uitdaging geslaagd?
1 Hoe word je paparazzo? Geslaagd
2 Hoe word je bokser? Niet geslaagd
3 Hoe word je spion? Geslaagd
4 Hoe zwem je het Kanaal over? Niet geslaagd
5 Hoe geraak ik in Guinness Book? Geslaagd
6 Hoe overleef je in een bos? Geslaagd
7 Hoe vlieg je met een zelfgemaakt vliegtuig? Geslaagd
8 Hoe vind je goud dichtbij huis? (Compilatieaflevering) Geslaagd

Reeks 2 (2010)

Aflevering Opdracht Uitdaging geslaagd?
1 Hoe tem en berijd je een wild paard? Geslaagd
2 Hoe hypnotiseer ik haaien? Geslaagd
3 Hoe word je schlagerzanger? Geslaagd
4 De kunst van het sledehonden drijven. Geslaagd
5 Hoe word je een sumoworstelaar? Niet geslaagd
6 Hoe loop je de Marathon des Sables? Geslaagd
7 Hoe word je rallypiloot? Niet geslaagd
8 Compilatieaflevering

Reeks 3 (2012)

Aflevering Opdracht Uitdaging geslaagd?
1 Besturen van een Boeing 737[2] Geslaagd
2 Beklimmen van El Capitan[3] Geslaagd
3 Hoogbegaafd worden en lid worden van Mensa Niet geslaagd
4 Bouw je eigen duikboot en steek het Veerse Meer over Niet geslaagd
5 Deelnemen aan Belgisch Kampioenschap bodybuilding Geslaagd
6 Dirigeren van het Nationaal Orkest van België Geslaagd
7 Schansspringen van de Grote Olympiaschans[4] Niet geslaagd
8 Compilatieaflevering

Trivia

  • De VRT stond niet stil bij de impact van de eerste uitdaging, waarin de kijker BV's moest fotograferen zoals een echte paparazzo. Na verschillende klachten van diverse kanalen werd de opdracht afgeblazen en werden de foto's die al op de website van het programma stonden, verwijderd.
  • In het voorjaar van 2010 werd het lied Dos Cervezas, dat Waes had bedacht als schlagerzanger, onverwacht een grote hit in Vlaanderen.
  • Tom Waes slaagde erin om in het Guinness Book of Records te komen met de competitie "zo snel mogelijk een pizza eten". Inmiddels is dit record alweer verbroken door iemand anders.[5] Het record "100 meter op blote voeten op ijs lopen" staat wel nog steeds op naam van cameraman Nico Surings.[6]
  • In 2010 werd een boek van het programma op de markt gebracht met 11 handleidingen. Het boek Tomtesterom bevat de handleidingen die Tom Waes gebruikte in zowel de eerste als de tweede reeks van het tv-programma. Bovendien voegde hij er zijn persoonlijke ervaringen en tips aan toe.
  • In het derde seizoen ging Tom de uitdaging aan om een podiumplaats te behalen tijdens het Belgisch Kampioenschap Bodybuilding. In eerste instantie was dit niet gelukt; Tom werd zesde op zeven deelnemers. Enkele maanden later bleek echter dat vier van de zeven deelnemers werden betrapt op doping. Hierdoor zou Tom opschuiven naar de derde plaats en alsnog zijn doel bereikt hebben. Deze uitslag is echter nog niet zeker, aangezien de betrokken bodybuilders nog in beroep zouden kunnen gaan. Het is echter weinig waarschijnlijk dat dat beroep nog veel aan de uitslag zal veranderen.[7]
  • Bij zijn laatste uitdaging van de derde reeks vestigde hij als eerste een Belgisch record schansspringen vast op 14 meter (bijgesteld van 12,5 meter)[4]
  • In 2012 ontstond er opschudding over de uitdaging waar Tom een 'touch and go' uitvoerde met een Boeing 737. Zijn stunt werd door vliegtuigexperts als onverantwoord en levensgevaarlijk beschouwd. Nochtans was de uitdaging volstrekt legaal volgens de Belgische wetgeving.[8]