Tonkin-incident

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met het Tonkin-incident wordt gerefereerd aan een aanval op 2 augustus 1964 door drie patrouilleboten van Noord-Vietnam op de Amerikaanse torpedobootjager USS Maddox in de Golf van Tonkin en een mogelijke tweede aanval op 4 augustus 1964. Als vergelding bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht voor het eerst Noord-Vietnam.

Gedurende de eerste Noord-Vietnamese aanval op de USS Maddox raakte één Amerikaans vliegtuig beschadigd. Eén 14.5mm patroon raakte het Amerikaanse schip. Drie noord-Vietnamese torpedoboten raakten beschadigd door de 280 afgevuurde kanonsgranaten, zes opvarenden raakten gewond en vier stierven. Er waren geen slachtoffers aan de Amerikaanse kant.

De politieke reactie was dat in de Verenigde Staten een resolutie werd aangenomen die president Johnson volmacht gaf voor directe aanvallen in Zuidoost-Azië, zonder dat hiervoor een formele oorlogsverklaring, met goedkeuring van het Amerikaans Congres, nodig was.

In 2005 werd bekend, onder andere op basis van een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency, dat de tweede aanval hoogstwaarschijnlijk nooit heeft plaatsgevonden.[1]