Tonkin-incident

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tonkin-incident
Onderdeel van Vietnamoorlog
De USS Maddox
Datum 2 augustus 1964
Locatie Golf van Tonkin
Resultaat Tonkin-resolutie, escalatie van de Vietnamoorlog
Strijdende partijen
Flag of the United States.svg Verenigde Staten Flag of North Vietnam (1955–1975).svg Noord-Vietnam
Leiders en commandanten
George Morrison Le Duy Khoai
Troepensterkte
Zee:

1 vliegdekschip
1 torpedobootjager
Lucht:
4 F-8 Crusaders

Zee:

3 torpedoboten

Verliezen
Lichte schade 4 doden, 6 gewonden
Kaart van het incident

Het Tonkin-incident, ook wel bekend als het USS Maddox-incident, was een confrontatie tussen Noord-Vietnamese en Amerikaanse militaire eenheden die ertoe leidde dat de Verenigde Staten directer betrokken raakte bij de Vietnamoorlog. Het betreft de aanval op 2 augustus 1964 door drie patrouilleboten van Noord-Vietnam op de Amerikaanse torpedobootjager USS Maddox in de Golf van Tonkin en een gefingeerde tweede aanval op 4 augustus 1964. Als vergelding bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht voor het eerst Noord-Vietnam.

Gedurende de Noord-Vietnamese aanval op de USS Maddox raakte een Amerikaans vliegtuig beschadigd, en een 14,5 mm patroon raakte het Amerikaanse schip. Drie Noord-Vietnamese torpedoboten raakten beschadigd door de 280 afgevuurde granaten, zes opvarenden raakten gewond en vier stierven. Er waren geen slachtoffers aan de Amerikaanse kant.

De politieke reactie was dat in de Verenigde Staten de Tonkin-resolutie werd aangenomen die president Johnson volmacht gaf voor directe aanvallen in Zuidoost-Azië, zonder dat hiervoor een formele oorlogsverklaring, met goedkeuring van het Amerikaans Congres, nodig was.

De aanval op 2 augustus was controversieel: de USS Maddox zou voor de aanval de Noord-Vietnamese territoriale wateren zijn binnengedrongen en dus de reactie van Noord-Vietnam hebben uitgelokt. In 2005 werd bekend, onder andere op basis van een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency, dat de tweede aanval zelfs nooit heeft plaatsgevonden.[1]

Zie de categorie Gulf of Tonkin incident van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.