Tony Kakko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tony Kakko

Tony Kristian Kakko (Kemi, 16 mei 1975) is een Finse vocalist en toetsenist. In 1996 richtte hij de powermetalband Sonata Arctica op. Hij nam eerst de vocals en de keyboards op zich, maar na het uitkomen van het eerste album besloot Tony zich te richten op zijn zang. In Finland is de band populair. Hun single 'Don't Say a Word' kwam daar gelijk op nummer 1 in de hitlijsten.

Tony's stem kan zowel zacht als hard zijn. In nummers als 'Shamandalie' (Reckoning Night) en Replica (in 2006 opnieuw opgenomen) kan je de stem van de zanger bewonderen. Zijn stem wordt beschouwd als één van de beste uit de powermetalwereld.[bron?] Er zit echter ook veel power in zijn stem bij de liedjes zoals 'Wolf And Raven' en Wildfire (Reckoning Night).

Tony en zijn band hebben ook goede banden met Nightwish en andere Finse metalbands. Tony was dan ook al gastvocalist bij de heropnames van de liedjes 'Over The Hills and Far Away' en 'The Beauty and the Beast' van Nightwish in 2001. Ook hebben er al verscheidende liveoptredens samen plaatsgevonden.

Tony's stem is niet alleen in de opnamestudio's zuiver, ook bij de liveoptreden laat hij alle kanten van zijn stem zien. Er zijn ook liveoptredens van de band in op cd uitgebracht: 'Songs Of Silence; Live in Tokyo' en in 2006 "For the Sake of Revenge". In mei 2007 is het nieuwe album van Sonata Arctica, Unia, uitgebracht.

18 september 2009 komt het laatste album van Sonata Arctica tot nu toe uit in Europa "The Days of Grays" en in Noord-Amerika op 22 september 2009. Tony maakt ook deel uit van The Northern Kings, een vierkoppige groep die bestaat uit zangers van allerlei vooraanstaande Finse metalbands.

28 mei 2012 is het 7de album van Sonata Arctica uitgekomen. Stones Grow Her Name.

Het 8ste album van Sonata Arctica, Pariah's Child kwam uit op 28 maart 2014.

Tony is ook te horen op het album van Design Your Universe van Epica, op het album 'Tribe of Force' van Van Canto en op het album 'Music Inspired by the Life and Times of Scrooge' van Tuomas Holopainen!