Nightwish

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nightwish
Nightwish
Nightwish op Rockhal, 2015
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1996-heden
Oorsprong Vlag van Finland Kitee
Genre(s) Symphonische metal
Powermetal
Folk metal
Gothic metal
Label(s) Spinefarm Records, Nuclear Blast, Roadrunner Records, Century Media Records, Drakkar Records
Leden
Leadzangeres Floor Jansen
Toetsenist Tuomas Holopainen
Leadgitarist Erno "Emppu" Vuorinen
Drummer Kai Hahto
Uilleann pipes Troy Donockley
basgitarist Jukka Koskinen
Oud-leden
Leadzangeres Tarja Turunen (1997-2005)
Leadzangeres Anette Olzon (2005-2012)
Bassist Sami Vänskä (1998-2001)
Drummer Jukka "Julius" Nevalainen (1997-2019)
Leadzanger/
Bassist
Marco Hietala (2001-2021)
Bassist Samppa Hirvonen
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Nightwish is een Finse metalband, gevormd in juli 1996 te Kitee (Finland) en opgericht door Tuomas Holopainen. De band maakt naar eigen zeggen "symfonische heavy metal", de muziek wordt vaak tot de "gothic metal" gerekend.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Angels Fall First (1996-1998)[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee van Nightwish ontstond toen Tuomas Holopainen met enkele vrienden een nacht rond het kampvuur doorbracht. Kort daarna, in juli 1996, werd de band opgericht. De eerste drie nummers kenmerkten zich door het gebruik van akoestische gitaar, keyboards en zang van Tarja Turunen. Deze drie nummers - Nightwish, The Forever Moments en Etiäinen - verschenen ook op de eerste demo van de band. Aan het nummer Nightwish dankt de band ook zijn naam.

In 1997 verruilde de band de akoestische gitaar voor de elektrische gitaar. Verder besloot de band met drums te experimenteren. Hiervoor werd het nieuwe bandlid Jukka Nevalainen aangetrokken. Na enkele weken oefenen werden in april 1997 zeven nummers opgenomen. Deze zijn te vinden op de gelimiteerde uitgave van Angels Fall First. In mei 1997 tekende Nightwish een platencontract met het label Spinefarm Records voor twee opnamen. In augustus werden opnamen gemaakt van vier nieuwe nummers. Voor de uitgave van het album Angels Fall First, niet te verwarren met de gelimiteerde editie, werd een single uitgebracht van het nummer The Carpenter. In april 1998 maakte de band opnamen voor hun eerste videoclip van het nummer The Carpenter. In de zomer van dit jaar maakte ook bassist Sami Vänskä zijn entree.

Oceanborn (1998-1999)[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus begon Nightwish aan de opnamen voor een nieuw album. Op 31 december gaf Nightwish een concert in hun "geboorteplaats" Kitee. Tijdens dit concert werden opnamen gemaakt voor een nieuwe videoclip van het nummer Sacrament of Wilderness. Dit nummer werd op 26 november uitgebracht als single. Op 7 december werd eveneens het album Oceanborn uitgebracht. In het voorjaar van 1999 werd Oceanborn ook buiten Finland uitgebracht. In mei 1999 werd de single Sleeping Sun opgenomen. Deze werd in augustus in Duitsland uitgebracht met de nummers Walking in the Air (een cover van de titelsong van de Engelse tekenfilm The Snowman), Swanheart en Angels Fall First.

Wishmaster (2000-2001)[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2000 startte Nightwish met de opnamen voor hun derde album. Een kleine onderbreking vond plaats toen Nightwish meedeed aan de kwalificatie voor het Eurovisiesongfestival met het nummer Sleepwalker. De eerste ronde kwamen zij glansrijk door, maar in de finale moesten zij het afleggen tegen een andere deelnemer. Dit ondanks de overweldigende overwinning met de publieksstemmen.
Het nieuwe album Wishmaster kwam uit in mei 2000.

In maart 2001 begon Nightwish aan de opnamen van Gary Moores klassieker Over The Hills And Far Away. Hiernaast werden twee nieuwe nummers opgenomen, en een remake van het nummer Astral Romance dat te vinden is op Angels Fall First. Deze cd werd in juni 2001 uitgebracht in Finland. In andere landen werd de uitgave van het Duitse Drakkar Records uitgebracht, die naast de vier nieuwe nummers ook zes live-opnamen bevat.

Nightwish tekende in deze periode ook voor een extra album bij Spinefarm Records. Gedurende de rest van 2001 waren er meer gebeurtenissen te bespeuren. Sami Vänskä verliet de band na problemen binnen de band. Holopainen overwoog zelfs om helemaal met de band te stoppen. Marco Hietala, ook bekend van de bands Tarot en Sinergy, vergezelde de band sinds Vänskäs vertrek, in de komende tournee en bij de opnamen van het nieuwe album. Verder werden in dit jaar ook onder de titel From Wishes to Eternity een dvd, VHS-video en cd uitgebracht met live-materiaal van de band.

Century Child (2002-2003)[bewerken | brontekst bewerken]

Het album Century Child kwam uit in mei 2002. Kenmerkend voor dit album zijn de zangpartijen van Marco Hietala. Naast het album Century Child werden ook twee singles uitgebracht, namelijk Bless the Child en Ever Dream. Gedurende 2003 werd gewerkt aan een dvd-documentaire over Nightwish. Nadat de deadline reeds meerdere malen was verschoven, werd de documentaire in oktober uitgebracht onder de naam End of Innocence. In mei 2003 maakte Turunen bekend dat zij enkele maanden eerder in het geheim getrouwd was met de Argentijnse zakenman Marcelo Cabuli.

Once (2003-2007)[bewerken | brontekst bewerken]

Medio 2003 begon Nightwish aan de opnamen voor hun zesde album Once. In juni 2004 verscheen het album Once, voorgegaan door de single Nemo. In Europa werd het album op 7 juni 2004 uitgebracht door het Duitse Nuclear Blast. Op dezelfde dag verscheen de cd in Brazilië, Mexico, Japan en Chili onder het label Universal Music en Spinefarm Records. Op 5 oktober 2004 verscheen het album ook in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, uitgebracht door Roadrunner Records. Daarnaast werd het album uitgebracht in Rusland door FONO LTD. De tweede single, Wish I had an angel, is ook terug te vinden op de soundtrack van de film Alone in the dark.

Na afloop van het laatste concert van de Once-World Tour, op 22 oktober 2005 in Helsinki, stuurden de andere bandleden Tarja een open brief. Daarin schreven ze dat ze om verschillende redenen hadden besloten zonder haar verder te gaan. Nightwish ging daarom verder zonder hun 'gezicht' Tarja, en moest op zoek naar een nieuwe zangeres.

In 2006 werd de live-dvd End of an Era uitgebracht, die in heel Europa goed scoorde. In Finland en Duitsland was de dvd meteen goed voor goud. De resterende bandleden hadden al vanaf het begin van dat jaar nummers voor een nieuw album klaarliggen. Tijdens de zomer van 2006 repeteerden ze de nieuwe nummers, terwijl ze bleven doorzoeken naar een nieuwe zangeres. In september begonnen de opnamen voor de instrumentale gedeelten van het nieuwe album, dat ten vroegste medio 2007 uitgebracht zou worden.

Dark Passion Play (2007-2011)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 gingen de opnamesessies verder. Er werd bekendgemaakt op Nightwish.com dat op 30 mei 2007 de nieuwe single, die Eva zou gaan heten, zou worden uitgebracht. Deze was echter alleen online verkrijgbaar. Tegelijk met de nieuwe single werd ook de identiteit van de nieuwe zangeres bekend. Door een lek op internet werd de naam echter enkele dagen eerder bekendgemaakt. In augustus 2007 kwam vervolgens een tweede single uit die wel in de platenzaak te kopen was. Op 26 september 2007 kwam het nieuwe album Dark Passion Play uit.

Op 1 april 2007 besloot de band hun nieuwe albumcover en -titel te onthullen. Faster, harder, Nightwish zou het gaan heten. Dit verwees naar de nieuwe muzikale stijl die de band zou gaan spelen. De dagen van de ballads zouden geteld zijn. Een dag later werd bekendgemaakt wat de meeste fans allang doorhadden: het ging om een 1 aprilgrap. Ondertussen verschenen er verschillende bestanden op het internet onder de naam 'Eva-Nightwish', maar deze blijken allemaal nep.

Exact een week voor de officiële verschijning bleek het nummer Eva te zijn uitgelekt. Daarom werd besloten de bekendmaking van de nieuwe zangeres, de Zweedse Anette Olzon, naar 24 mei te verschuiven. Op diezelfde dag was al een korte sample van Eva te beluisteren via de officiële website van de band. In juni maakte de band bekend dat het nieuwe album Dark Passion Play ging heten. Voorafgaand aan het album werd op 22 augustus de single "Amaranth" uitgebracht.

Aansluitend aan de uitgave van Dark Passion Play werd een wereldtournee gestart, waarbij Nightwish op 21 en 23 maart 2008 respectievelijk Nederland (Amsterdam) en België (Antwerpen) aandeed en in België stond ook Rock Werchter op hun programma. Op 21 mei 2008 kwam de 5e single van Dark Passion Play uit. Deze was getiteld The Islander.[1] Op 16 augustus 2008 gaf Nightwish een concert op het festival van Lowlands te Biddinghuizen en op 14 maart 2009 in Brussel in de concertzaal Vorst Nationaal. Een dag later, op 15 maart 2009 gaf Nightwish een concert in Nederland in Ahoy Rotterdam.

Op 11 maart 2009 werd ook een live-cd uitgebracht, opgenomen tijdens de Dark Passion Play-tournee, getiteld Made in Hong Kong (And in Various Other Places).

Imaginaerum (2011-2013)[bewerken | brontekst bewerken]

Nightwish maakte op 10 februari 2011 bekend met een nieuw album bezig te zijn, getiteld Imaginarium. Om verwarring met gelijknamige concepten te voorkomen, besloot de band later de titel te veranderen in Imaginaerum. Op 26 oktober werd er een teaser uitgebracht waarin een stuk uit Storytime al te beluisteren viel. De eerste single van het album, Storytime, verscheen op 9 november.[2] Op 30 november 2011 kwam het album uit. Ook werd bekendgemaakt dat er een film in de maak was die op het album gebaseerd zou zijn en naar verwachting in 2012 zou uitkomen. In september 2012 werd Anette Olzon vlak voor een optreden ziek. Ze moest snel naar het ziekenhuis toe. Er kwam voor dat concert een vervanger (de zangeres van Kamelot). Tevens werd toen bekend dat zij zwanger was. Vlak daarna besloten Anette Olzon en Nightwish in onderling overleg om uit elkaar te gaan. Nightwish was niet van plan om de tournee door Amerika af te zeggen en daarom besloot de groep verder te gaan met zangeres Floor Jansen (ReVamp en ex-After Forever) als vervanging.

Op 9 oktober 2013 maakte de band bekend dat Floor Jansen en Troy Donockley als vaste bandleden bij Nightwish zullen blijven. Wegens gezondheidsredenen zal in plaats van Jukka Nevalainen[3] Kai Hahto de drummer zijn bij het nieuwe album.

Endless Forms Most Beautiful (2015-2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Met Floor Jansen als nieuwe zangeres kwam in 2015 Endless Forms Most Beautiful uit. Op 19 en 20 november 2015 gaf Nightwish, naar aanleiding van dit nieuwe album, concerten in de Heineken Music Hall in Nederland en toerde door de rest van Europa in november. Tijdens deze zeer succesvolle tournee nam de band het live-album Vehicle of Spirit op, waarbij shows in de Wembley Arena (Londen) en in Finland professioneel werden opgenomen.

In 2018 toerde Nightwish de wereld over met hun "Decades World Tour". Tijdens deze toernee werden oude nummers gespeeld, sommigen van welke nooit eerder live waren uitgevoerd. De tournee werd vereeuwigd door de dvd Decades: Live in Buenos Aires. In 2019 nam de band een jaar vrije tijd om weer op te laden. Tuomas Holopainen verklaarde dat hij "creatief was opgebrand" en tijd nodig had om nieuwe muziek voor Nightwish te componeren.

HUMAN. :II: NATURE. (2019 - heden)[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2020 kwam het nieuwe album van Nightwish uit, Human. :II: Nature.. De eerste single van het nieuwe album, "Noise", werd op 7 februari 2020 vrijgegeven. Nightwish maakte tevens bekend dat drummer Jukka Nevalainen niet terug zou keren voor de wereldtournee. Hij werd definitief vervangen door drummer Kai Hahto, die sinds 2013 in Nightwish had gespeeld. Op 6 maart 2020 volgde de tweede single van het nieuwe album: "Harvest". Dit was het eerste nummer in de geschiedenis van Nightwish waar Troy Donockley de zang verzorgde.

Op 12 januari 2021 maakte Marco Hietala bekend voor onbepaalde tijd uit Nightwish te vertrekken.[4][5] Voor de Human. :II: Nature. wereldtournee werd Wintersun-bassist Jukka Koskinen aangetrokken als de tijdelijke vervanger voor Hietala. Zijn zangpartijen werden verdeeld onder Floor Jansen en Troy Donockley. In mei 2021 speelde de band een tweetal virtuele concerten in taveerne The Islanders Arms. De eerste show werd door ruim 150.000 fans bekeken. Tijdens deze virtuele concerten (als gevolg van de COVID-19 lockdown) werden voor het eerst nummers van Human. :II: Nature. live gespeeld.

Op 21 augustus 2022 kondigde Nightwish aan dat sessiebassist Jukka Koskinen definitief een volwaardig lid van de band zou worden. Nightwish begon volgens Holopainen tevens met werken aan nieuwe muziek voor een album dat in 2023 uit moet gaan komen.

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Gastzangers[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tony Kakko (Sonata Arctica) — From Wishes To Eternity, The Beauty And the Beast, Astral Romance en Over The Hills And Far Away
  • Tapio "Tonquemada" Wilska (ex-Finntroll, Sethian) — Oceanborn, Over The Hills And Far Away en From Wishes To Eternity
  • Ike Vil (Babylon Whores) — Kinslayer stem in Wishmaster
  • John Two-HawksOnce en End Of An Era
  • Sam Hardwick — Dead Boy's stem in Wishmaster en Century Child
  • Jonsu (van de band Indica) — Vocalist in Erämaan Viimeinen (Last Of The Wilds)

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[6]
Angels fall first 1997 - - -
Oceanborn 1998 - - -
Wishmaster 2000 - - -
Wishmastour 2000 2000 - - - Verzamelalbum
From wishes to eternity 2001 - - - Livealbum
Over the Hills and Far Away 2001 - - - ep
Century child 24-06-2002 27-07-2002 41 10
End of innocence 06-10-2003 - - - Livealbum
Once 06-06-2004 12-06-2004 11 15
Tales from the elvenpath 2004 - - - Verzamelalbum
Bestwishes 22-03-2005 - - - Verzamelalbum
Highest hopes - The best of Nightwish 26-09-2005 01-10-2005 41 5 Verzamelalbum
End of an era 02-06-2006 - - - Livealbum
Dark passion play 15-02-2008 2007 5 11
The sound of Nightwish reborn 02-09-2008 - - - Verzamelalbum
Made in Hong Kong (and in various other places) 13-03-2009 21-03-2009 20 1 Livealbum
Lokikirja 18-11-2009 - - - Verzamelalbum
Walking in the air: The greatest ballads 27-05-2011 - - - Verzamelalbum
Imaginaerum 02-12-2011 10-12-2011 24 9
Endless Forms Most Beautiful 27-03-2015 04-04-2015 3 17
Decades 09-03-2018 17-03-2018 68 2 Verzamelalbum
Decades - Live in Buenos Aires 06-12-2019 14-12-2019 50 1 Livealbum
Human. :II: Nature. 10-04-2020 18-04-2020 2 7
Once (Remastered) 10-04-2020 6-08-2021 ? ?
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Once 2004 19-06-2004 30 21
Highest hopes - The best of Nightwish 2005 15-10-2005 51 3 Verzamelalbum
End of an era 2006 17-06-2006 40 11
Dark passion play 2007 06-10-2007 18 27
Made in Hong Kong (and in various other places) 2009 21-03-2009 50 5 Livealbum
Imaginaerum 2011 10-12-2011 44 9
Imaginaerum - The score 2012 24-11-2012 101 1*

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[7]
The carpenter 01-11-1997 - - -
Sacrament of wilderness 26-11-1998 - - -
Passion and the opera 1998 - - -
Walking in the air 01-01-1999 - - -
Sleeping sun (Four ballads of the eclipse) 11-08-1999 - - -
The kinslayer 2000 - - -
Deep silent complete 16-07-2000 - - -
Ever dream 03-05-2002 - - -
Bless the child 21-07-2002 - - - Nr. 55 in de Single Top 100
Nemo 19-04-2004 - - - Nr. 64 in de Single Top 100
Wish I had an angel 15-09-2004 - - - Nr. 65 in de Single Top 100
Kuolema tekee taiteilijan 24-11-2004 - - -
The siren 25-07-2005 - - -
Sleeping sun 19-10-2005 - - -
Eva 25-05-2007 - - -
Amaranth 22-08-2007 08-09-2007 tip14 - Nr. 47 in de Single Top 100
Erämaan viimeinen 05-12-2007 - - -
Bye bye beautiful 15-02-2008 - - -
The islander 21-05-2008 - - -
Storytime 09-11-2011 - - -
The crow, the owl and the dove 29-02-2012 - - - In Finland vanuit het niets op nr. 1[8]

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
End of an era 2006 17-06-2006 3 11
Made in Hong Kong (and in Various other places) 2009 21-03-2009 16 2
Showtime, storytime 2013 07-12-2013 11 23
Vehicle of spirit 2016 24-12-2016 3 22

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22
Élan * * * * * * * * * * * * * * * * * - - - 312 576 491 389
Ghost Love Score (live) * * * * * * * * * * * * * * - - - - - - 1417 365 272 197

Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Covers[bewerken | brontekst bewerken]

Live gespeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Op albums[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Nightwish.