Marco Hietala

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marco Hietala
Marco-Hietala.JPG
Algemene informatie
Volledige naam Marko Tapani Hietala
Geboren 14 januari 1966, Tervo
Land Vlag van Finland Finland
Werk
Jaren actief 1986-heden
Genre(s) symfonische metal
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Actief in Tarot
Functie(s) zang, Basgitaar
Jaren actief in formatie 1986-Heden
Actief in Nightwish
Functie(s) zang, Basgitaar
Jaren actief in formatie 2001-Heden
Actief in Northern Kings
Functie(s) zang, Basgitaar
Jaren actief in formatie 2007-2010
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Marko ("Marco") Tapani Hietala (Tervo, 14 januari 1966) is een Finse bassist en zanger. Hij speelt sinds zijn twaalfde gitaar en basgitaar. Hij heeft drie jaar klassieke gitaar, zang en muziektheorie gestudeerd aan een hogeschool. Daarna heeft hij nog twee jaar basgitaar en muziektheorie gestudeerd aan een conservatorium. Hietala is zanger, bassist en songwriter in de Finse band Tarot. In 2001 verving hij de bassist van de bekende symfonische metal band Nightwish. Hij heeft ook gespeeld bij de bands Sinergy, Conquest en de coverband Metal Gods.

Jeugd[bewerken]

Marco Hietala werd geboren op 14 januari 1966 in de Finse stad Tervo. Zijn vader speelde vaak Engelse volksliedjes naast zijn bed, om Marco en zijn broer Zachary in slaap te krijgen. Door deze invloed van zijn vader ging Zachary op zijn 14e gitaar spelen. Marco vond het mooi klinken, maar vond dat hij het beter moest kunnen. Daarom ging hij ook gitaar spelen om Zachary proberen te overtreffen. Later moest hij wisselen naar basgitaar vanwege het lage aantal muzikanten. Op zijn dertiende begon hij met Zachary zijn eerste band, waar hij ook begon met zingen. Van zijn vijftiende tot zijn achttiende ging Marco naar een muzikale middelbare school. Van zijn achttiende tot zijn twintigste studeerde hij basgitaar en muziektheorie aan een pop en jazz conservatorium te Oulunkylä.

Tarot[bewerken]

In de jaren 80 begon Marco Hietala samen met zijn broer Zachary de metalband Purgatory. In 1986 werd de naam veranderd in Tarot. In 1988 kwam het album "Follow me into Madness" uit. Daarna verloor Tarot hun platenlabel. In die tijd waren metalvormen als thrashmetal in opkomst, en tarot speelde nog steeds de oude stijl. Het was moeilijk voor Tarot om een nieuw platenlabel te krijgen. In 1993 kregen ze eindelijk een nieuw platenlabel en gingen ze weer verder. Doordat Marco in 2001 bij Nightwish ging spelen, verwierf de band een stuk meer bekendheid, en is het een internationaal bekende band geworden.

Northern Kings[bewerken]

Ook is Marco Hietala, samen met drie anderen, oprichter van de band Northern Kings, die in 2007 hun eerste album uitbrachten. Hun derde album kwam uit in 2010.

Nightwish[bewerken]

Zang[bewerken]

Nightwish heeft sinds Hietala's komst enkele nummers geschreven waarin Tarja Turunen en Marco duetten zingen. Nightwish' songwriter Tuomas Holopainen gebruikt Marco's grove, harde stem om Nightwish een nieuwe dimensie te geven. Daarnaast deelt Marco de credits van de nummers Long Lost Love (Century Child) en Higher Than Hope (Once) met Tuomas voor de muziek.

Covers[bewerken]

Bij liveoptredens van Nightwish zou de zangeres voorheen tussendoor één keer een pauze nemen. De band zou dan een instrumentaal nummer spelen. Maar sinds Hietala bij de band kwam hebben ze in deze pauzes covers gedaan van bekende nummers, waarbij Hietala de hoofdzanger is. De band speelde "Crazy Train" van Ozzy Osbourne, "Wild Child" van W.A.S.P., "Don't Talk To Strangers" van Dio, "Symphony of Destruction" van Megadeth en meest recentelijk "High Hopes" van Pink Floyd. Sommige van deze nummers worden verkocht of zijn verworven in albums van Nightwish.

Delain[bewerken]

Hietala is een 'project member' in de Nederlandse gothic-metal band Delain, samen met Sharon den Adel (Within Temptation), Ad Sluijter (ex-Epica), George Oosthoek (ex-Orphanage) en anderen. De hoofdzang is weggelegd aan Charlotte Wessels, de keyboards worden gedaan door Martijn Westerholt (ex-Within Temptation). In 2006 debuteerde Delain met het album Lucidity. Ook op het tweede album, April Rain, vervult Hietala weer een gastrol. Op het laatste album van Delain uit 2012, We Are The Others, is Hietala alleen live te horen op de vier bonustracks van het digi-pack.

Externe link[bewerken]