Naar inhoud springen

Uilleann pipes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uilleann pipes
Uilleann Pipes
Classificatie
Gerelateerde instrumenten
doedelzak, Northumbrian smallpipes
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Uilleann pipes, bespeeld door Cillian Vallely.
Séamus Ennis met een Uilleann pipes.

Uilleann pipes (uitspraak: "illen paips") (Gaeilge: píopaí uilleann, letterlijk "elleboogpijpen", uitspraak: "pie-pie illen") is een type Ierse doedelzak die, in tegenstelling tot de Schotse doedelzak, niet met de mond wordt aangeblazen, maar op de schoot wordt gehouden terwijl de lucht met de elleboog wordt aangepompt door middel van een balg. Om te voorkomen dat de elleboog hierbij van de balg glijdt, wordt deze hieraan bevestigd met een bijgeleverd riempje.

Bespelers[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende Ierse Uilleann-pipers van de oude generatie zijn: Willie Clancy, Séamus Ennis, Leo Rowsome, Martin Nolan bekend van de Keltische band Iona en Johnny Doran. Tot de jongere generatie behoren Paddy Keenan, Cillian Vallely (bekend van Lunasa), Finbar Furey, Neil Mulligan, Davy Spillane, Mick O'Brien, Liam O'Flynn (bekend van Planxty) en Paddy Moloney van The Chieftains. Ook Ronan Browne van de groep Cran staat bekend om zijn vloeiende spel. Troy Donockley speelt uillean pipes in de Finse metalband Nightwish. In Nederland is Rob van Dijk een bekende speler van de uilleann pipes.

Lijst van bekende Uilleann-pipers (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Brian E. McCandless: The Pastoral Bagpipe Iris na bPíobairí (The pipers review) 17 (lente 1998), 2: p. 19-28.
  • H. Cheape: The Union Pipe of Scotland and Ireland: A Shared Tradition. Lecture at the Royal Society of Antiquaries of Ireland (2007).
  • G. Woolf: Chanter Design and Construction Methods of the early Makers, Sean Reid Society Journal v2 no 4 (2002).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]