Toraja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Tana Toraja (of Toraja-land) is een gebied in Zuid-Sulawesi op het eiland Sulawesi in het huidige Indonesië. In het Nederlands wordt het uitgesproken als "Toradja". De meeste Torajanen zijn in de koloniale tijd tot het christendom bekeerd, maar veel van de oude religieuze gebruiken en gewoontes leven voort tot op de dag van vandaag. Deze rituelen (zoals voorouderverering) worden tegenwoordig officieel geschaard onder het Balinees hindoeïsme, hoewel zij daar feitelijk niet veel mee te maken hebben.[bron?]

Toraja-land staat bekend om de uitgebreide en kostbare uitvaartrituelen. Vele waterbuffels (karbouwen) en varkens worden op deze festiviteiten ter ere van de overledenen geslacht. Soms zelfs met honderden tegelijk. Overledenen worden vaak een tijdje (gebalsemd) 'bewaard' in of bij het huis van de familie voor ze in speciale grotten worden geplaatst die zich in steile rotswanden bevinden. De doden worden omringd door houten beeldjes ter bescherming (die vaak enigszins lijken op de overledene zelf).

De huizen van de bevolking in Toraja-land hebben een bijzondere vorm. De met geometrische patronen versierde daken zijn gekromd en lijken wel enigszins op omgekeerde schepen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Buijs, Kees, Powers of blessing from the wilderness and from heaven. Structure and transformations in the religion of the Toraja in the Mamasa area of West Sulawesi, KITLV, Leiden, 2006.
Zie de categorie Toraja people van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.