Torre Glòries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Torre Agbar)
Ga naar: navigatie, zoeken
Torre Glòries
Torre Agbar - Barcelona, Spain - Jan 2007.jpg
Plaats Barcelona, Spanje
Status in gebruik
Start bouw 2001
Opening 2005
Kenmerken
Hoogte 144,44 m
Verdiepingen 33
Vloeroppervlak 51483 m²
Kostprijs US$ 130.000.000,00
Architect Jean Nouvel
Eigenaar Grupo Inmobiliario Layetana
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Barcelona

Torre Glòries is een wolkenkrabber in Barcelona. De naam is afgeleid van Aguas de Barcelona, het Spaanse waterleidingbedrijf dat in de toren gevestigd is.

Koning Juan Carlos heeft de Torre Agbar officieel geopend op 16 september 2005.

Op 12 september 2007 en 25 november 2016 werd de toren beklommen door Alain Robert.

Ontwerp[bewerken]

De toren is ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel. Hij is 144,4 meter hoog, heeft 38 verdiepingen en heeft de vorm van een cilinder die vanaf de 26e verdieping overgaat in een koepel. De buitenwand is volledig bedekt met aluminium zonweringen van 120 bij 30 cm. Overdag weerkaatsen deze het zonlicht en 's nacht worden ze door ledlampen verlicht. Doordat de toren omringd wordt door een greppel lijkt het net of hij vanuit de grond omhoog is geschoven.

Om de toren goed in de stad te laten passen heeft de architect zich door een aantal typisch Barcelonese objecten laten inspireren. Zo lijkt de toren enigszins op de klokkentorens van de Sagrada Família en heeft hij iets van de toppen van de berg Montserrat. Daarnaast ziet hij eruit als een blauwe waterstraal die uit de grond omhoog komt wat weer van toepassing is op het waterleidingbedrijf dat erin gevestigd is. In een enkel interview zou Jean Nouvel hem een fallussymbool hebben genoemd.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Torre Agbar in de nacht