Tour de Lasalle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tour de Lasalle
Lokale naam Tour de Lasalle
Regio Noordkop, Nederland
Periode Mei/juni
Type Meerdaagse wedstrijd
Geschiedenis
Eerste editie 1955
Aantal edities 63 (2017)
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

De Tour de Lasalle is een wielerronde die in 1955 voor het eerst is verreden. De ronde is ontstaan als een militair sportevenement, maar werd door de tijd heen een meerdaagse amateur etappewedstrijd die jaarlijks wordt verreden in de Noordkop (Noord-Holland).

Geschiedenis[bewerken]

De Tour de Lasalle werd voor het eerst verreden in september 1955. Het nu jaarlijks terugkerende wielerevenement was destijds een initiatief van het marinepersoneel van de Marinekazerne Erfprins. De naam van het evenement werd ontleend aan de originele naam van dit fort, Fort Lasalle.

De naam "Lasalle" is afkomstig uit de tijd van de Franse overheersing. In opdracht van Keizer Napoleon Bonaparte werden in de Kop van Holland diverse verdedigingswerken aangelegd en Den Helder tot oorlogshaven uitgeroepen. Tijdens een bezoek aan Den Helder besloot Keizer Napoleon Bonaparte om het grootste fort te vernoemen naar zijn overleden strijdmakker Generaal Lasalle, die in 1809 sneuvelde.

De start en finish van de Tour de Lasalle vonden in die tijd plaats op Marinekazerne Erfprins. Het daar geplaatste marinepersoneel werd ingezet om het evenement te faciliteren. In de beginjaren was gelijkheid van het materiaal een belangrijk punt van aandacht voor de organisatie. Onder leiding van enkele onderofficieren werden de fietsen gekeurd. Het gebruik van een derailleur was niet toegestaan en zo nodig werden de fietsen van de deelnemers verzwaard met lood zodat elk rijwiel een uniform gewicht van 13,5 kilogram had. De tijdwaarneming werd in die begindagen met duivenklokken verricht.

Wielerronde Tour de Lasalle in Huisduinen.

In 1975 verdween het marinekarakter van de Tour de Lasalle. Vanuit Marinekazerne Erfprins en Defensie waren er geen financiële middelen meer beschikbaar. Het evenement leek hierdoor te verdwijnen. De Tour de Lasalle was in de loop der jaren een begrip geworden en om die reden besloot een groep wielerfanaten de organisatie voort te zetten. Hiermee was de oprichting van Stichting Tour de Lasalle een feit.

Sindsdien is er veel veranderd in de wielersport maar ook in de Tour de Lasalle. Echter nimmer werd vergeten dat De Tour zijn eigen unieke karakter moest blijven behouden. Het resultaat is een wielerevenement van formaat dat jaarlijks Den Helder en de Kop van Noord-Holland doorkruist.

Klassementen[bewerken]

De Tour de Lasalle kent diverse uitdagingen. Behalve de strijd om het eindklassement (gele trui) strijden de renners om de punten die er iedere etappe te verdienen zijn. De renner met het hoogste totaal aantal punten in een bepaald klassement mag de volgende etappe in de trui rijden met een bepaalde kleur of print.

  • Jersey yellow.svgAlgemeen klassement - gele trui: kortste totale tijd over alle etappes
  • Jersey green.svgPuntenklassement - groene trui: punten worden gescoord aan het eind van de etappes.
  • Jersey polkadot.svgBergklassement - bolletjestrui: punten worden gescoord aan de top van de diverse klims
  • Jersey blue.svgJongerenklassement - blauwe trui: hoogst genoteerde renner in het algemeen klassement tot 22 jaar.
  • Jersey white.svgAlgemeen B-klassement - witte trui: kortste totale tijd over alle etappes na splitsing A,B-klassement.
  • Ploegenklassement - elke dag worden de tijden van de drie eerste rijders van elk team opgeteld.

Externe link[bewerken]