Tour du Millénaire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Millenniumtoren (2006)
De Millenniumtoren (2004)
De Millenniumtoren (2012)

De Millenniumtoren of Toren van Gedinne is een uitkijktoren gebouwd in 2001, afgebroken in 2008 om veiligheidsredenen en weer heropgebouwd en geopend in juli 2012. De toren staat op het grondgebied van de gemeente Gedinne (provincie Namen, België) op een steenworp van de Franse grens.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Geografische ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De Millenniumtoren domineert het plateau van Croix Scaille, een dicht bebost gebied van 9000 hectare dat met zijn hoogte van 505 meter, het hoogste punt is van de provincie Namen.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop der tijden werden al vier uitkijktorens opgericht op deze plek. De bouw van deze uitkijktoren is ontstaan uit een grensoverschrijdend project, uitgevoerd in de periode maart-september 2001. Het is een ontwerp van de Luikse architect Daniel Dethier en uitgevoerd door de firma Claude Macors uit Hamois. De structuur is een combinatie van staal en houtbouw met de bedoeling de kwaliteit van het Waalse hout en meer bepaald de Douglas spar uit Gedinne, te demonstreren. De zes bomen die gebruikt werden hadden elk een omtrek van drie meter en een hoogte van 45 meter, en werden geassembleerd in de vorm van een reusachtige zandloper met zes houten ribben van elk 32 meter lang. Langs de zijkant van deze houtstructuur werd in een stalen koker een dubbele wenteltrap gebouwd verbonden met de drie uitkijkplatformen van de toren door stalen loopbruggen op respectievelijk 15, 30 en 45 meter hoogte. Uit het hoogste platform priemt centraal een rood-witte metalen mast tot op 60 meter hoogte als lichtbaken voor de luchtvaart. De toren heeft een totaalgewicht van 82 ton. De toren werd op grondniveau horizontaal geassembleerd en op 28 augustus in zijn geheel op drie uur tijd overeind getild.

De kost van de toren bedroeg 625.000 euro, betaald door het Waals Gewest (50%), de Europese Unie (40%), en de gemeente Gedinne (10%).

Afbraak en heropbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 juli 2008 werd de Millenniumtoren gedemonteerd. Het hout was dermate verrot dat de toegang al eerder verboden was, maar de omvang van de schade werd pas na de afbraak echt duidelijk.

In 2012 werd begonnen met de bouw van een nieuwe gelijkaardige stalen toren, deze is geopend op 5 juli van hetzelfde jaar.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]