Towel Day

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Towel Day in Innsbruck, Oostenrijk, 2005

Towel Day (letterlijk te vertalen als handdoekdag) is een evenement bedoeld als eerbetoon aan schrijver Douglas Adams, bekend van de sciencefictionreeks Het Transgalactisch Liftershandboek. Het evenement werd door fans van Adams' werken bedacht na diens overlijden op 11 mei 2001, en wordt sindsdien jaarlijks gehouden op 25 mei.[1]

De bedoeling is dat fans van Adams' werken op Towel Day de hele dag een handdoek meenemen om zo aan te tonen dat ze zijn werken waarderen. Dit idee is afkomstig uit de boekenreeks, waarin een handdoek bekendstaat als het handigste hulpmiddel dat een intergalactische lifter bij zich kan hebben, en waarvan hij dus altijd moet weten waar hij hem heeft opgeborgen.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee van Towel Day begon als post op een forum door een zekere Chris Campbell, die mensen aanspoorde tot de actie. Sindsdien is het uitgegroeid tot een in kleine kring bekend fenomeen, waar desondanks wereldwijd in verschillende media aandacht aan is besteed. Zo werd eraan gerefereerd in de Noorse krant Aftenposten[2], het Noorse televisieprogramma NRK Nyheter[3], en National Public Radio, Los Angeles.[4] De dag is ook erkend als discordische feestdag door aanhangers van dit geloof.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Towel Day op Wikimedia Commons.