Trafassi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trafassi
in het MIDI Theater in Tilburg, tijdend de TRAFASSI TRALALA THEATERSHOW
in het MIDI Theater in Tilburg, tijdend de TRAFASSI TRALALA THEATERSHOW
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1981-
Genre(s) Caribian
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Trafassi (Surinaams voor op een andere manier) is een Surinaams-Nederlandse allround-feestband rond zanger-percussionist Edgar 'Bugru' Burgos, een neef van Lieve Hugo. Trafassi speelt een mengeling van Caribische stijlen, top 40-hits en eigen materiaal. Zij scoorden hits als "Wasmasjien" (1985), "Lollypop" en "Punani". "Wasmasjien" is het enige nummer waarmee de band de Nederlandse Top 40 heeft gehaald. De plaat heeft er 8 weken in gestaan, met de 10 positie als hoogste.

Trafassi werd in 1981 opgericht door ex-leden van The Happy Boys, de voormalige begeleidingsband van Lieve Hugo. De band begon als kaseko-formatie, maar ontwikkelde zich geleidelijk tot een veelgevraagde allround-band met nummers in het Surinaams, Nederlands en Engels. Zo verschenen er coverversies van de soulballad The Train en Je t'aime... moi non plus; die laatste kreeg onder de titel Me Jam een even suggestieve tekst over een pot jam in een boodschappentas.

In 1985 scoorde de band een hit met "Wasmasjien"; dit nummer werd uitgebreid gepromoot en kreeg dankzij het NCRV-programma Dit Is Disney een onofficiële videoclip. De singles die daarna volgden werden door de platenmaatschappij afgewezen omdat ze niet als "Wasmasjien" klonken.

Eind jaren negentig kwam het tot een breuk tussen Burgos en de overige Trafassi-leden (eveneens leadzangers). Burgos richtte een nieuwe Trafassi op waarmee hij nog steeds optreedt. Met deze band begon hij in 2010 aan een theatertournee ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum.

In 2014 verscheen de verzamel-cd Wasmasjien en andere poku's in de Sranan Gowtu-reeks van het Top Notch-label. In 2016 volgde een tournee met andere Sranan Gowtu-acts en verscheen de band in een aflevering van Ali B op volle toeren.

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Wasmasjien 1985 8 juni 1985 10 8 Alarmschijf