Transformatie (genetica)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 24 jul 2019 om 01:36. (→‎top: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Transformatie is een genetische verandering van het genoom van een cel door introductie, opname en ten slotte het tot expressie komen van vreemd genetisch materiaal (DNA of RNA). Een fenomeen waarin extern DNA toegevoegd wordt aan een cel. Frederick Griffith beschreef in 1928 voor het eerst het voorkomen van natuurlijke transformatie. In 1944 werd door Oswald Avery, Colin MacLeod en Maclyn McCarty transformatie ontdekt bij de pneumokok Streptococcus pneumoniae.

Natuurlijke transformatie treedt op bij bacteriën en is naast transductie en conjugatie een van de manieren van genetische uitwisseling. Voor transformatie bij planten is een vervoermiddel nodig om DNA van de ene cel naar de andere cel te brengen. Naast natuurlijke transformatie wordt transformatie gewoonlijk ook toegepast in de biotechnologie: Zo wordt bij tweezaadlobbige planten met behulp van de kroongalbacterie Agrobacterium tumefaciens transformatie uitgevoerd en bij eenzaadlobbigen door middel van een met een goudlaagje bedekt minuscuul kogeltje.