Pneumokok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Pneumokok
Rasterelektronenmicroscopische-opname van pneumokokken
Rasterelektronenmicroscopische-opname van pneumokokken
Taxonomische indeling
Rijk: Eubacteria
Stam: Firmicutes
Klasse: Bacilli
Orde: Lactobacillales
Familie: Streptococcaceae
Geslacht: Streptococcus
Soort
Streptococcus pneumoniae
(Klein 1884) Chester 1901
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Pneumokok

De pneumokok (Streptococcus pneumoniae) is een bacterie, die bij veel mensen als commensaal aanwezig is en bij de meeste mensen geen ziekte tot gevolg heeft. Als dit wel gebeurt, kan een dergelijke ziekte echter soms zeer ernstig zijn en snel verlopen.

De ziektebeelden die de bacterie kan veroorzaken, zijn onder andere: longontsteking, bijholteontsteking, artritis, meningitis, pericarditis, oorontsteking, sepsis, en buikvliesontsteking. Deze aandoeningen kunnen voorkomen bij mensen met een verminderde weerstand, maar meestal is hiervoor geen duidelijke aanleiding aanwijsbaar. Ook kinderen en ouderen hebben een groter risico ziek te worden. Vooral longontsteking, sepsis en meningitis door de pneumokok eisen ieder jaar ook in Nederland nog meer dan duizend doden.

Mensen zonder een functionerende milt vormen een risicogroep, omdat bij een aantal van hen een pneumokokkeninfectie snel en zeer ernstig kan verlopen.

Behandeling is goed mogelijk met antibiotica, mits er vroeg genoeg aan de diagnose wordt gedacht. Er bestaat een polyvalent vaccin dat bescherming biedt tegen circa 90 procent van de circa negentig bekende serotypen van de bacterie. Dit wordt nog niet algemeen gebruikt. Of het bij iedereen even werkzaam is, is niet zeker.

Zuigelingen worden in Nederland en Vlaanderen bij leeftijd van 2 tot 4 maanden tegen pneumokokken gevaccineerd in het Rijksvaccinatieprogramma.