Tre sange opus 1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tre sange med pianoforte
Componist Agathe Backer
Soort compositie lied
Gecomponeerd voor zangstem, piano
Opusnummer 1
Compositiedatum 1870
Première 25 oktober 1870
Opgedragen aan Nina Grieg
Volgende werk opus 2: Fem sange opus 2
Oeuvre Oeuvre van Agathe Backer-Grøndahl
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Tre sange med pianoforte (Drie liederen met pianobegeleiding) is een compositie van de Noorse componiste Agathe Backer. Zij had hiervoor al eerder muziek geschreven, maar dat bleef vaak alleen in manuscript bewaard. Het Scherzo for orkester is daar een voorbeeld van. Backer kon als begenadigd pianiste vaak zelf haar eigen werk, al dan niet met zangeres, uitvoeren.

De drie liederen in deze bundel uitgegeven door Chr. E. Hornemans Forlag te Kopenhagen, zijn:

De liederen gingen in première tijdens een concert dat de componiste gaf met Nina Hagerup, toen al mevrouw Grieg. In datzelfde concert vond ook een uitvoering plaats van Så trogen åt skogen, een lied op tekst van ene Ridderstad, waarschijnlijk een schuilnaam. Nina Grieg zou het lied een jaar later wel opnieuw uitvoeren met begeleiding van haar man.

Van het laatste lied uit opus 1 is later ook een versie verschenen met de originele tekst, maar dan in E majeur; Agathe was toen al getrouwd, vandaar dat het verscheen onder Agathe Backer-Grøndahl. Het was een uitgave omdat Louise Phillips en ook Herbert Thorndike het hadden gezongen.