Tres Hombres (schip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Tres Hombres
De boeg van de Tres Hombres
De boeg van de Tres Hombres
Algemene kenmerken
Lengte 32,00 m
Breedte 6,35 m
Diepgang 3,00 m
Draagvermogen 126 ton
Voortstuwing en vermogen Zeiloppervlak: 315 m²
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De schoenerbrik Tres Hombres is een professioneel zeilend vrachtschip, waarmee gepoogd wordt de zeilende handelsvaart nieuw leven in te blazen. Naast het vervoeren van vracht en passagiers wordt het schip gebruikt om leerlingen op te leiden voor de zeevaart. Het schip heeft een vrachtruim met een laadvermogen van rond de 50 ton, twee passagiershutten, een vooronder voor acht leerlingen/trainees naast de accommodatie voor de vijf bemanningsleden.

Het schip is van oorsprong een kriegsfischkutter (KFK) en oorspronkelijk gebouwd in de Tweede Wereldoorlog. De rompen van de KFK's zijn destijds door middel van tank sleepproeven ontwikkeld. De verbouwing tot zeilend vrachtschip heeft plaatsgevonden van 2007 tot 2009. Pepijn van Schaik van Manta Marine Design heeft het verbouwproject begeleid met betrekking tot de aanpassing van de constructie en de stabiliteitsberekeningen. De schoenerbrik tuigage is geheel ontworpen naar de richtlijnen van zeilschipwetenschapper Friedrich Ludwig Middendorf. Het schip is gebouwd met een houten huid op spanten van staal.

De Tres Hombres is sinds december 2009 in de vaart. De eerste reis was naar de klimaattop in Kopenhagen. Zij onderhoudt daarna een vrachtdienst tussen: Europa, de Atlantische eilanden, het Caraïbisch gebied en Amerika. Het was daarbij voor haar eerste reis met vracht gecharterd om hulpmiddelen en een Helderse arts naar Haïti te brengen. Vandaar wordt de Tres Hombres door het bevrachtingskantoor Fairtransport in Den Helder bevracht.

Het schip heeft geen motor, wel een jol met een 25 pk binnenboord motor om te assisteren met manoeuvreren in de haven en in windstiltes. Daardoor kreeg het geen Nederlands Certificaat van onderzoek en werd het in Sierra Leone geregistreerd. De motor van de jol draait op biobrandstof (gpo).

De scheepsgegevens[bewerken]

  • Lengte over alles: 32,00 meter
  • Lengte waterlijn: 21,50 meter
  • Lengte over dek: ± 25 meter
  • Holte: 3 meter
  • Lcb: 13,301 meter
  • Cb: 0.252
  • Brt: 51,02
  • Nrt: 13,37

Externe link[bewerken]