Trevor Baylis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Trevor Baylis (januari 2006)

Trevor Graham Baylis (Kilburn (Londen), 13 mei 1937) is een voormalig Engels stuntman, en zwemkampioen. Hij is vooral bekend als uitvinder van de opwindradio – een transistorradio die na 20 seconden handmatig opwinden 30 minuten bij normaal volume kan spelen.

Specifications for Freeplay Radio

Weight 6 1/4 lb. Dimensions 10 x 13.5 x 5.5 Frequencies AM, FM & Short Wave Wind-up Full wind is 60 turns (25 secs.) Playtime/full wind 30 minutes Spring Life +/- 5,000hrs: 10,000+winds Power Sources: Carbon steel spring driving generator, a solar panel or an AC Adapter Power Usage 3V at approx. 30 mA

Speaker: 4 Watt

Biografie[bewerken]

Baylis groeide op in Southall, Middlesex, waar hij de North Primary School bezocht. In Londen studeerde hij in de jaren 50 werktuigbouwkunde en bouwkunde. Na zijn diensttijd ging hij werken voor Purley Pools, een fabrikant van losse zwembaden. Eerst in de verkoop maar later ook de onderzoeksafdeling. Later had hij een carrière als professioneel zwemmer en als stuntman.

Opwindradio[bewerken]

In 1989 werd Baylis opgeschrikt door een BBC-documentaire over de verspreiding van aids door Afrika. Hierin vertelden dokters dat "safe sex"-voorlichting niet doorkwam in grote delen van Afrika door het ontbreken van communicatiemiddelen. Baylis dook in zijn werkplaats bij zijn huis op Eel Pie Island om direct te werken aan een eerste prototype van zijn uitvinding, de opwindradio.

Zijn prototype bevatte een transistorradio, een elektromotor uit een speelgoedauto en een opwindmechanisme van een speeldoos. Hij vroeg patent aan op zijn uitvinding, maar toen hij het in productie wilde nemen liep hij tegen een muur op van financiers – hij werd afgewezen door iedereen die hij benaderde.

Dit veranderde compleet toen zijn opwindradio werd getoond in het BBC-televisieprogramma Tomorrow's World. Overspoeld met hulp wist hij met twee partners in Zuid-Afrika het bedrijf BayGen Power Manufacturing op te zetten, waar gehandicapten zijn opwindradio, onder de naam Freeplay, gingen produceren.

Erkenning[bewerken]

Voor zijn uitvinding werd Baylis naast diverse onderscheidingen en doctoraten van Engelse universiteiten, in oktober 1997 onderscheiden met de benoeming tot Lid in de Orde van het Britse Rijk. Tegenwoordig leidt hij het bedrijf Trevor Baylis Brands plc, een bedrijf dat uitvinders helpt bij de ontwikkeling en bescherming van hun ideeën en om deze vervolgens op de markt te krijgen.