Duvaucelia odhneri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tritonia nilsodhneri)
Duvaucelia odhneri
Duvaucelia odhneri
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken)
Orde:Nudibranchia (Zeenaaktslakken)
Familie:Tritoniidae (Tritonia's)
Geslacht:Duvaucelia
Soort
Duvaucelia odhneri
J. Tardy, 1963
Synoniemen
  • Tritonia nilsodhneri Ev. Marcus, 1983
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Duvaucelia odhneri is een slakkensoort uit de familie van de tritonia's (Tritoniidae).[1] De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1963 gepubliceerd door J. Tardy.[2] De specifieke naam odhneri is ter ere van de Zweedse malacoloog Nils Hjalmar Odhner.

Deze soort werd oorspronkelijk beschreven als Duvaucelia odhneri, maar dit werd een homoniem van Tritonia odhneri Marcus, 1959 toen het geslacht Duvaucelia in 1983 naar Tritonia werd verplaatst. In 2020 werd het geslacht Duvaucelia weer in gebruik genomen en keerde de naam terug naar de oorspronkelijke combinatie van Tardy, 1963.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt vrijwel uitsluitend voor op de zeewaaier Eunicella verrucosa, en valt daarop, door zijn bouw, die een tak met poliepen nabootst, nauwelijks op. Van de zeewaaier bestaan twee kleurvarianten: wit en bleekgeel, en de slak komt in dezelfde kleurvarianten voor. Dit dier kan tot 34 mm groot worden. Het hoofd draagt zes orale tentakels. Er zijn ongeveer acht paar kieuwen op het dorsum. De rinoforen zijn vergelijkbaar met andere Duvaucelia-soorten, met gladde randen en vertakte uiteinden.