Trou moet Blycken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trou moet Blycken
Optocht van de Haarlemse rederijkerskamer Trou Moet Blycken in 1601
Ontstaansdatum voor 1503
Hoofdkantoor Grote Houtstraat 115, Haarlem
Land Vlag van Nederland Nederland
Type vereniging herensociëteit
Ledenaantal 250[1]
Website http://www.troumoetblycken.nl/

Trou moet Blycken is een herensociëteit en voormalige rederijkerskamer uit Haarlem. De kamer bestond onder de naam d’ Aloude Rethorijckkamer der Pellicanisten al voor 1503 en is waarschijnlijk rond het einde van de dertiende eeuw opgericht door Vlaamse immigranten. De lijfspreuk van de groep Trou moet Blycken is later de naam van de Pellicanisten geworden. Samen met de Witte Angieren en De Wijngaardranken waren de Pellicanisten een van de drie rederijkerskamers van Haarlem. Leden van een rederijkerskamer schreven gedichten, liederen en organiseerden wedstrijden voor andere kamers (landjuwelen).

Trou moet Blycken heeft onder meer in 1609 een grote loterij en rederijkersfeest georganiseerd om het Oudemannenhuis te kunnen bouwen met een totale opbrengst van 55.000 gulden.

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1609 tot 1880 was de vereniging gehuisvest aan de Kleine Houtstraat. In 1840 werd de buitensocieteit Dreefzicht gebouwd aan de Dreef in de Haarlemmerhout en in 1880 de Verweyhal aan de Grote Markt. De vereniging verkocht beide panden in 1922 en nam haar intrek in haar verenigingsgebouw in het Huis met de trappen aan de Grote Houtstraat.

Op 30 juni 2014 werd het pand getroffen door een grote uitslaande brand op de zolderverdieping. Hierdoor is de historische dakconstructie verloren gegaan en hebben de onderliggende verdiepingen waterschade opgelopen. Het pand is gerestaureerd per juli 2017 opnieuw geopend.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Trou Moet Blycken van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.