Tuinslang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tuinslang in verschillende kwaliteiten
Een slangenwagen met handzwengel; de tuinslang is opgerold op een haspel

Een tuinslang is een flexibele buis waarmee water wordt toegevoerd voor toepassing van allerlei karweitjes om het huis.

Behalve voor het water geven van planten en bomen wordt hij onder meer gebruikt bij het vullen van vijvers, zwembaden en aquaria. Ook bij schoonmaakwerkzaamheden van onder andere het tuinpad, tuinmeubelen en de auto wordt hij veelvuldig toegepast.

Slang en koppelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De meest gebruikte tuinslang heeft een diameter van 13 mm (½ inch) en is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en lengtes. Gewoonlijk is hij vervaardigd van pvc; de wand van de slang is meestal voorzien van bewapening om de stevigheid en vormvastheid te verbeteren.

Voor het aansluiten van de slang aan een kraan, of voor het koppelen aan de verschillende accessoires zijn slangkoppelingen noodzakelijk. Tuinslangkoppelingen kunnen door middel van een kliksysteem op een snelle en handige wijze worden verbonden. De koppelingen zijn ook verkrijgbaar met een ingebouwde waterstop, zodat men bij het verwisselen van accessoires de kraan gewoon open kan laten staan.

Behalve 'gewone' tuinslang is er ook de spiraalslang, deze rolt zichzelf na elke gebruiksbeurt automatisch weer op. Toepassing hiervan kan handig zijn indien de slang alleen wordt gebruikt voor het beregenen van planten in een (kleine) tuin. Verder is er tuinslang te krijgen die zeer flexibel is, en bij gebruik wel 3 keer zijn oorspronkelijke lengte aanneemt waardoor deze gemakkelijk is op te bergen. Voor een gerichte, waterbesparende besproeiing van rijen planten is er daarnaast zogeheten druppelslang verkrijgbaar. Deze slang, die ook bij lage druk werkt, is over de gehele lengte voorzien van zeer kleine gaatjes.

Accessoires[bewerken | brontekst bewerken]

Voor tuinslangen zijn verschillende opbergsystemen en diverse accessoires verkrijgbaar.

Naast wandhouders voor het opbergen van een losse slang, zijn er ook compacte slangenboxen en mobiele slangenwagens.

Voor het besproeien van de tuin, met name gazons, kan gebruikgemaakt worden van sproeiers in verschillende soorten en maten. Voor rechthoekige oppervlaktes past men vaak een zwenksproeier toe, en voor cirkelvormige oppervlaktes een cirkelsproeier. Daarnaast zijn er multi-sproeiers welke geschikt zijn voor alle tuincontouren.

Voor het handmatig water geven van planten is een instelbaar spuitpistool met de verschillende sproeistanden, of een broes zeer geschikt.

De tuinslang kan ook worden aangesloten op een tuindouche, deze zorgt voor verfrissing op hete dagen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]