Sproeier (beregening)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Detailaanzicht van een sproeier
Beregening met een sproeier

Een sproeier is een apparaat dat wordt gebruikt om gewassen te bevochtigen, met name in tuinen, kwekerijen, stadions en op akkerland.

Werking[bewerken]

Een spoeier die veel in de tuin wordt gebruikt bestaat uit een heen-en-weergaande sproeibuis. Dit type werkt op dezelfde manier als een waterrad of scheprad. Door de kracht van het water uit de slang wordt een klein scheprad aan het draaien gebracht. De ronddraaiende beweging van het scheprad wordt door een aantal tandwielen omgezet in een heen-en-weergaande of roterende beweging.

Sproeien[bewerken]

Tuinsproeier in werking

Sproeien doet men meestal in de zomer, met name bij lange droge perioden. Afhankelijk van de wind- en zonintensiteit wordt dit ook wel gedaan in de lente en herfst.

Er bestaat bij veel (amateur)tuiniers een misverstand[bron?] betreffende het sproeien van de tuin, met name gazons, terwijl de zon schijnt. De waterdruppeltjes op de planten zouden dan werken als een soort brandglas, waardoor (blad)verbranding optreedt. Dit is echter onjuist,[bron?] waterdruppels kunnen de energie van de zon nooit zo sterk vergroten dat blad beschadigd raakt. Meestal verdampen de druppels nog voordat ze het zonlicht goed kunnen opvangen. Om die reden zal ook een (fel) schijnende zon direct na een onweersbui met regen, midden op een warme dag, geen verbranding veroorzaken. Schijnbare verbrandingen hebben meestal een andere oorzaak.

Sproeien in de volle zon kan dus best, alleen is het weinig effectief; het sproeiwater zal snel verdampen, nog voordat het de wortels bereikt. Daarom wordt aangeraden op zonnige dagen 's avonds of 's morgens vroeg te sproeien. Van belang is voldoende water te gebruiken, zodat het vocht goed de grond intrekt en ook de dieper gelegen wortels bereikt.

Zie ook[bewerken]