Tweede Helleense Republiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tweede Helleense Republiek
 Koninkrijk Griekenland 1924 – 1935 Koninkrijk Griekenland 
Flag of Greece (1822-1978).svg
(Details)
Kaart
1935
1935
Algemene gegevens
Hoofdstad Athene
Religie(s) Grieks-orthodoxe Kerk
Regering
Regeringsvorm Republiek

De Tweede Helleense Republiek (Grieks: B' Ελληνική Δημοκρατία) werd uitgeroepen op 25 maart 1924 in navolging van de nederlaag van de Grieken in de Grieks-Turkse Oorlog van 1922 en de verbanning en dood van koning Constantijn. De koning en zijn politieke aartsvijand Eleftherios Venizelos waren al sinds 1915 in strijd om de controle over het land en het land werd in twee verdeeld (zie Nationaal Schisma). Koning Constantijn werd opgevolgd door zijn zoon George II, die gevraagd werd zijn land te verlaten zodat in een referendum beslist kon worden wat voor regerinsvorm aangenomen moest worden. Er werd gekozen voor een republiek en zo kwam de Tweede Helleense Republiek tot stand.

De eerste president was Pavlos Koundouriotis, een admiraal en volgeling van Venizelos. Hij trad af na een staatsgreep in 1925 en werd opgevolgd door generaal Theodoros Pangalos, die op zijn beurt werd afgezet na 5 maanden. In 1929 werd hij herverkozen, maar moest later dat jaar gedwongen ontslag nemen wegens gezondheidsredenen. Hij werd opgevolgd door Alexandros Zaimis, die aan de macht bleef totdat de monarchie hersteld werd in 1935.

Ondanks een periode van stabiliteit en relatieve welvaart onder de regering van Venizelos (1928-1932), waren de gevolgen van de Grote Depressie merkbaar en de politieke situatie werd opnieuw labiel. In maart 1935 werd er nog een staatsgreep gepleegd, maar die werd tegengehouden door generaal Georgios Kondylis. Op 10 oktober 1935 werd de regering van Panagis Tsaldaris omver geworpen en Kondylis riep zichzelf uit tot regent. Hij schafte de republiek af en organiseerde een nieuw referendum over het herinvoeren van de monarchie op 11 november. Bijna 98% van de bevolking koos voor de monarchie en koning George II keerde terug naar zijn land.