Tweede Slag om Brega

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Tweede Slag om Brega
Onderdeel van de Opstand in Libië
Datum 13 maart - 15 maart 2011
Locatie Brega, Libië
Resultaat Regeringsleger heroverd Brega op de rebellen
Strijdende partijen
Vlag van Libië Nationale Overgangsraad Vlag van Libië Grote Libisch-Arabische Socialistische Volksjamahiriyah
Leiders en commandanten
Vlag van Libië Bashir Abdel-Quader
Vlag van Libië Khaled Kowati
Vlag van Libië Abdelhakim Belhadj
Vlag van Libië Moammar al-Qadhafi
Vlag van Libië Saif al-Islam al-Qadhafi
Vlag van Libië Al-Saadi al-Qadhafi
Vlag van Libië Khamis al-Qadhafi
Vlag van Libië Al-Mu'tasim-Billah al-Qadhafi
Troepensterkte
2000 strijders
Dozijnen gewapende trucks
Onbekend, vermoedelijk meer dan 1000 soldaten
Verliezen
5 - 7 gedood
20 gevangengenomen
25 doden
71 gevangenengenomen

De Tweede Slag om Brega was een militair conflict tussen rebellen enerzijds en troepen loyaal aan Muammar Khadaffi anderzijds, tijdens de Opstand in Libië, over het bezit van de strategisch belangrijke oliehaven Brega.

Voorgeschiedenis[bewerken]

Op 2 maart hadden de rebellen reeds een aanval van het leger op Brega afgeslagen (zie: Eerste Slag om Brega), waarop de rebellen naar het westen waren opgerukt, in de richting van de stad Sirte. In de Slag om Ras Lanuf en later in de Slag om Bin Jawad werden de rebellen echter door het regeringsleger verslagen en teruggedrongen richting Brega. Op 13 maart bereikte het regeringsleger Brega, en begon de buitenwijken van de stad te beschieten, waarmee een nieuwe fase in de veldslag rondom de oliestad begon.

De Slag[bewerken]

Op 13 maart trokken regeringstroepen op tegen Brega. Hevige gevechten ontstonden, en berichten in de media spraken elkaar tegen. Sommige media beweerden dat de troepen van Khadaffi slechts het vliegveld hadden veroverd, anderen stelden dat de rebellen tot 20 kilometer ten oosten van Brega waren teruggedrongen. Op 14 maart echter beheersten de rebellen de woonwijken, terwijl de troepen van Khadaffi de oliehaven en het vliegveld beheersten. De twee partijen beschoten elkaar over en weer met raketten.

Op 15 maart deden regeringstroepen een nieuwe poging om Brega te veroveren. Ditmaal slaagden ze erin om na uren van zware straatgevechten de rebellen te verdrijven. De rebellen trokken zich in wanorde terug richting Ajdabiyah, achtervolgd door het regeringsleger. Hiermee was Brega formeel in handen van Khadaffi gevallen en verplaatste de strijd zich dieper in Cyrenaica.