TwentseWelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
TwentseWelle
De toren van de TwentseWelle
De toren van de TwentseWelle
Locatie Enschede
Coördinaten 52° 14′ NB, 6° 54′ OL
Opgericht 2008
Personen
Directeur Arnoud Odding (sinds 2017)
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

TwentseWelle is een museum in Enschede dat bestaat sinds 2008. TwentseWelle is ontstaan uit een fusie van drie instellingen: Natuurmuseum Enschede, het Van Deinse Instituut en Museum Jannink.

Het cultuurhistorisch erfgoed van Twente is sinds de fusie gekoppeld aan het natuurhistorisch erfgoed. Deze museale combinatie van natuur en cultuur komt verder in Nederland niet voor. Behalve voor de regio Twente is er ook aandacht voor de landelijke en internationale context waar de streek toe behoort. In een permanente tentoonstelling in een grote hal wordt de bezoeker geleid door het Twente zoals het er tijdens de laatste ijstijd uitzag tot en met het hedendaagse en toekomstige Twente. Er zijn ook wisseltentoonstellingen op het gebied van wetenschap, zorg, industrie en landschap. Een mediatheek en een sterrenwacht zo onderdeel van TwentseWelle en is er aandacht voor de streekcultuur en de streektaal. De 'Vereniging Oudheidkamer Twente' heeft een groot deel van haar collectie, bestaande uit voorwerpen van Twents cultureel erfgoed waaronder realia, schilderijen, prenten, boeken, munten, penningen en landkaarten in langdurig bruikleen gegeven.

TwentseWelle is gebouwd in de wijk Roombeek, in de restanten van het 'Rozendaalcomplex', een voormalige textielfabriek. Dit cultuurclustergebouw, waarin ook kunstenaars en 21Rozendaal-actuele kunst gevestigd zijn, is ontworpen door Bjarne Mastenbroek van SeARCH Architecten uit Amsterdam. TwentseWelle ligt aan de zogenaamde cultuurmijl in Enschede, de route die het Muziekkwartier in de binnenstad verbindt met het cultuurcomplex in Roombeek.

Museum TwentseWelle werd in april 2008 geopend door koningin Beatrix. In 2009 werd het museum door de landelijke Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV) uitgeroepen tot de meest innovatieve toeristische attractie in Nederland. In dat jaar kreeg het ook voor meerdere jaren financiële steun toegezegd door de BankGiro Loterij. Directeur van 2007 tot 2015 was Kees van der Meiden. Sinds 2017 is Arnoud Odding directeur, hij vervult die functie tegelijkertijd voor Rijksmuseum Twenthe te Enschede.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]