Pilot (Twin Peaks)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Twin Peaks (Pilot))
Ga naar: navigatie, zoeken

Pilot was de eerste aflevering van de televisieserie Twin Peaks. Die aflevering werd in de Verenigde Staten uitgezonden op 8 april 1990.

Plot[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het dode lichaam van Laura Palmer wordt verpakt in plastic aangetroffen. FBI-agent Dale Cooper komt aan in het bergstadje Twin Peaks om de zaak te onderzoeken, samen met de plaatselijke Sheriff Truman. Ze vinden een aanwijzing dat de dader weleens iemand uit het dorp zelf zou kunnen zijn.

Twee versies[bewerken]

De pilot verscheen oorspronkelijk in twee versies, omgedoopt tot Europese versie en Amerikaanse versie. De Amerikaanse versie werd uiteindelijk in de serie opgenomen.

De Europese versie werd gemaakt zodat Warner Home Video de pilot als losse film kon verkopen als de serie niet zou aanslaan. Deze wijkt af van de Amerikaanse pilot doordat onder meer de moordenaar van Laura onthuld wordt, wat in de serie in aflevering zestien gebeurt. Toen de pilot resulteerde in het maken van de serie, werd het grootste deel van de Europese pilot in stukken opgenomen in verschillende afleveringen, zoals de gebeurtenissen in de Red Room. Deze werden uiteindelijk deel van aflevering twee 'Traces to Nowhere'.