Typen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Typen op een typemachine
Computertoetsenbord
Typen op een laptop
Polygoonjournaal uit 1951 over een wedstrijd sneltypen in Den Haag. Zowel het tienvingersysteem als het tweevingersysteem worden gebruikt.

Typen is de benaming voor de handelingen die men verricht bij tekstverwerking. Met typen bedoelt men het aanslaan van de toetsen op een typemachine (vroeger, ook wel "machineschrijven" genoemd) of een computertoetsenbord (tegenwoordig). Een ander woord voor typen in de volksmond is tikken.

Typen als beroep[bewerken | brontekst bewerken]

Een persoon die zich beroepsmatig bezighoudt met tekstverwerking, wordt een typist(e) genoemd. Traditioneel werd en wordt dit beroep beoefend door vrouwen.

Typen is ook een van de werkzaamheden van een secretaresse, een beroep dat eveneens meestal door vrouwen werd en wordt beoefend. Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] behoort typen, voornamelijk onder invloed van de opkomst van de computer, tot de dagelijkse werkzaamheden van veel werknemers in het bedrijfsleven, en typist(e) als beroep is dan ook vrijwel verdwenen.

Typemachine versus computer[bewerken | brontekst bewerken]

De mogelijkheden voor tekstverwerking van een computer ten opzichte van die van een typemachine zijn vele malen groter. Waar de meeste typemachines tekst in slechts één (niet-proportioneel) lettertype op een vel papier konden drukken, biedt de computer vele mogelijkheden voor de opmaak en bewerking van een tekst.

Blind typen[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Blind typen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Daar het toetsenbord van een typemachine of computer tot op zekere hoogte over een standaardindeling beschikt, is het mogelijk om te typen zonder naar de toetsen te kijken. Het toetsenbord is hier speciaal op ingericht. Dit noemt men blind typen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zoek typen op in het WikiWoordenboek.