Tzum (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Tzum is een literair (digitaal) tijdschrift dat wordt uitgegeven door Uitgeverij Kleine Uil uit Groningen.[1] Op Tzum[2] staan recensies, nieuws, columns, interviews en essays over literatuur. Ook worden er filmpjes, feuilletons en gedichten gepubliceerd.[3]

Van blad naar weblog[bewerken]

Het eerste nummer van Tzum verscheen in 1998 bij Frysk en Frij in Leeuwarden. Na een conflict met de uitgever over de inhoud stapte de redactie over naar Groningen. Peter ten Hoor richtte toen Uitgeverij Kleine Uil op om het blad te kunnen uitgeven.

Het kleine literaire tijdschrift verschijnt sinds 2000 vier keer per jaar. Eerste hoofdredacteur was Coen Peppelenbos, schrijver van de romans Tavenier en Harde actie, literatuurcriticus van de Leeuwarder Courant en docent aan de lerarenopleiding Nederlands in Leeuwarden. In 2009 werd Roos Custers hoofdredacteur van Tzum. De redactie bestaat sindsdien uit Coen Peppelenbos en Nick ter Wal. Een schrijver die veelvuldig aan dit tijdschrift meewerkt is Arthur Japin.

Aan het eind van 2011 stopte de papieren Tzum.[4] Er verschenen sinds de start in totaal 56 nummers, waaronder enkele dubbelnummers.

Vanaf dan verschijnt Tzum als weblog.

Tzumprijs[bewerken]

Sinds 2002 bestaat de jaarlijkse Tzumprijs voor de beste literaire zin zin in verhalend proza. De winnaar van de Tzumprijs krijgt een bokaal plus een symbolisch geldbedrag (het aantal woorden waaruit de zin bestaat, is het aantal euro's dat de winnaar krijgt).[5]