U.K. (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UK
Afbeelding gewenst
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1977-1979, 2011-heden
Genre(s) progressieve rock
Label(s) Polydor
Bezetting
Huidige leden Eddie Jobson
John Wetton
Terry Bozzio
Ex-leden Allan Holdsworth
Bill Bruford
Portaal  Portaalicoon   Muziek

U.K. is een Britse progressieve rockband uit de jaren zeventig. De band is een zogenaamde "supergroep", omdat de band bestond uit muzikanten die al bekendheid hadden uit andere bands.

Geschiedenis[bewerken]

Ontstaan[bewerken]

De band word opgericht door bassist/zanger John Wetton en drummer Bill Bruford, die elkaar nog kenden van King Crimson. Bruford had daarvoor al faam verworven als drummer van Yes. Na zijn periode bij King Crimson wordt Bruford gevraagd als extra (live-)drummer bij Genesis, en neemt, met onder andere Allan Holdsworth, een solo-album op. Wetton verblijft na King Crimson enige tijd bij Roxy Music en Uriah Heep.

In eerste instantie is Rick Wakeman (Yes) bij het project betrokken, maar door problemen met zijn label komt dat niet van de grond. Daarna wordt Robert Fripp gevraagd om King Crimson opnieuw op te richten, maar hij ziet geen heil in een reünie. Beiden (Bruford en Wetton) besluiten vervolgens elk een muzikant van hun keuze bij de band te vragen. Eddie Jobson word gepolst door Wetton, die naast toetsen ook elektrische viool speelt en lid was van o.a. Curved Air en Roxy Music. Bruford vraagt Holdsworth om mee te doen.

LP U.K.[bewerken]

In deze samenstelling (Wetton/Jobson/Bruford/Holdsworth) neemt men het eerste gelijknamige album op wat verschijnt in 1978. Het album laat een geslaagde mix horen van progressieve rock en jazzrock, in de lijn van King Crimson, maar met een meer bombastisch, ‘symfonisch’ geluid, met avontuurlijke, doch toegankelijkere nummers. Er volgt een tour, onder anderen in de Verenigde Staten, maar na afloop besluiten Bruford en Holdsworth U.K. te verlaten om verder te gaan met Bruford's solo-project. Bruford keert in 1981 terug in een vernieuwd King Crimson, en is later weer betrokken bij Yes. Holdsworth begint een solocarrière.

LP's Danger Money en Night After Night[bewerken]

Wetton en Jobson besluiten door te gaan met drummer Terry Bozzio, die Jobson nog kende van zijn werk bij Frank Zappa. Een nieuwe gitarist wordt niet aangetrokken. In deze samenstelling neemt men het album Danger Money op, dat verschijnt in 1979. Van dit album wordt het nummer Rendezvous 6:02 op single uitgebracht, wat ook in Nederland een bescheiden hit wordt. Danger Money is minder jazzrock-gericht, maar meer in de stijl van Emerson, Lake and Palmer, met hardere drums en dikke lagen keyboards.

Van de tournee die volgt verschijnt het in Japan opgenomen live-album Night After Night, waarop ook twee nieuwe nummers staan. Maar op het moment van verschijnen is de groep al uit elkaar. Naar verluidt verschillen Jobson en Wetton te veel van mening over de muzikale koers die de band zou moeten nemen. John Wetton zien we later terug in de supergroep Asia. Eddie Jobson richt de band Zinc op, en maakt onder andere de elpee The Green Album met o.a. gitarist Gary Green van Gentle Giant.

Reünie[bewerken]

Halverwege de jaren 90 komt ineens het bericht dat Wetton en Jobson opnieuw samenwerken. Er worden inderdaad nieuwe nummers geschreven, maar van een nieuw UK album komt het niet.

In april 2011 vindt er toch een reünie plaats en spelen John Wetton, Eddie Jobson met gitarist Alex Machacek en drummer Marco Minnemann, enkele malen samen onder de naam UK in Tokyo, San Francisco, New York en Boston. In 2012 wordt er een officiële tournee opgezet waarbij ditmaal ook Terry Bozzio weer van de partij is. Na de tour van 2012 wordt er tegenwoordig nog sporadisch opgetreden in de samenstelling Wetton/Jobson/Machacek en diverse drummers, o.a. Virgil Donati.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

  • UK (1978)
  • Danger Money (1979)
  • Night After Night – live (1979)
  • Concert Classics - Volume 4 (1999) (live)

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Rendezvous 6:02 7-7-1979 24 4

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14
Rendezvous 6:02 580 373 498 558 511 779 943 940 1209 822 928 970 1256 1230 1335 1296

Externe link[bewerken]