John Wetton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Wetton

John Wetton (Derbyshire, 12 juni 1949 - Bournemouth, 31 januari 2017) was een Brits basgitarist, gitarist en zanger.

Wetton groeide op in Bournemouth, waar hij op school Richard Palmer-James leerde kennen die in een band speelde. Wetton werd in de band opgenomen en was sinds het eind van de jaren zestig beroepsmuzikant. Hij was lid van de bands Mogul Thrash, Family, King Crimson (waarbij hij samenwerkte met zijn jeugdvriend Robert Fripp), Roxy Music/Bryan Ferry band, Uriah Heep, UK, Wishbone Ash (album Number the brave) en Asia. Sinds hij Asia in 1992 voor de tweede keer verliet was hij soloartiest.

Wetton stond aanvankelijk bekend om zijn stuwende basspel en improvisatietalent (zoals onder andere blijkt uit King Crimsons The Great Deceiver live box set), maar sinds 1980 was zijn werk meer commercieel geworden. Later legde hij zich minder op de basgitaar toe en meer op een benadering als zanger en liedjesschrijver waarbij hij akoestische gitaar en piano speelde.

Wettons beste opnamen omvatten het King Crimson-album Larks' Tongues In Aspic (1973), UK's debuutalbum UK (1978) en Asia's debuutalbum Asia (1982). Dit laatste verkocht het best van alle albums uit zijn carrière. In de afgelopen jaren heeft Wetton gestreden tegen zijn drankmisbruik. Hij zou zijn alcoholverslaving hebben overwonnen, en voegde zich in het voorjaar van 2006 bij de originele bezetting van Asia. In 2007 werd het 25-jarig jubileum van Asia gevierd met het toepasselijke comeback-album Phoenix. In 2009 verscheen Omega en in 2012 XXX, een titel die verwijst naar het derde album na de reünie en het feit dan het inmiddels 30 jaar geleden is dat het eerste Asia-album uitkwam.

Op 31 januari 2017 meldde muziekmagazine Maxazine dat Wetton op 67-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van kanker.

Solodiscografie[bewerken]

Albums[bewerken]

EPs[bewerken]

  • Heat of the Moment '05 (met Geoff Downes), 2005, Frontiers Records

Externe link[bewerken]