John Wetton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Wetton

John Wetton (Derbyshire, 12 juni 1949) is een Brits basgitarist, gitarist en zanger.

Wetton groeide op in Bournemouth, waar hij op school Richard Palmer-James leerde kennen die in een band speelde. Wetton werd in de band opgenomen en is sinds het eind van de jaren zestig beroepsmuzikant. Hij was lid van de bands Mogul Thrash, Family, King Crimson (waarbij hij samenwerkte met zijn jeugdvriend Robert Fripp), Roxy Music/Bryan Ferry band, Uriah Heep, UK, Wishbone Ash (album Number the brave) en Asia. Sinds hij Asia in 1992 voor de tweede keer verliet is hij soloartiest.

Wetton stond aanvankelijk bekend om zijn stuwende basspel en improvisatietalent (zoals onder andere blijkt uit King Crimsons The Great Deceiver live box set), maar sinds 1980 is zijn werk meer commercieel geworden. Tegenwoordig legt hij zich minder op de basgitaar toe en meer op een benadering als zanger en liedjesschrijver waarbij hij akoestische gitaar en piano speelt.

Wettons beste opnamen omvatten het King Crimson-album Larks' Tongues In Aspic (1973), UK's debuutalbum UK (1978) en Asia's debuutalbum Asia (1982). Dit laatste verkocht het best van alle albums uit zijn carrière. In de afgelopen jaren heeft Wetton gestreden tegen zijn drankmisbruik. Hij zou zijn alcoholverslaving hebben overwonnen, en voegde zich in het voorjaar van 2006 bij de originele bezetting van Asia. In 2007 werd het 25-jarig jubileum van Asia gevierd met het toepasselijke comeback-album Phoenix. In 2009 verscheen Omega en in 2012 XXX, een titel die verwijst naar het derde album na de reünie en het feit dan het inmiddels 30 jaar geleden is dat het eerste Asia-album uitkwam.

Solodiscografie[bewerken]

Albums[bewerken]

EPs[bewerken]

  • Heat of the Moment '05 (met Geoff Downes), 2005, Frontiers Records

Externe link[bewerken]