U 432 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De U-432 was een onderzeeboot van het zeer veel voorkomende type VIIC van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. De U-432 werd gecommandeerd door kapitein-luitenant-ter-Zee Hermann Eckhardt. De rechtsomkeer van de U-boten naar een geseind konvooi, liep op 11 maart 1943 voor enkele fataal af.

Geschiedenis[bewerken]

HMS Harvester

9 maart 1943 - Een voorbeeld van hoe dit 'kat en muisspel' gespeeld kon worden, deed zich voor toen Sectie B de positie opgaf van konvooi HX-228 dat regelrecht op een groep U-boten aanhield, maar dat er nog enkele mijlen van verwijderd was. Bij een poging om de vijand te slim af te zijn, stelde het U-boot-commando zich in zijn plaats - een methode die dikwijls gebruikt werd en goede resultaten opleverde. Aangenomen werd dat de geallieerden wisten waar de onderzeeboten zich bevonden en dat ze het konvooi noordwaarts zouden laten afbuigen. Daarom werd gereageerd met de U-boten naar het noorden te laten varen. Maar in werkelijkheid kreeg het konvooi geen gewijzigde koers op en stoomde het zuidwaarts langs de U-boten; Waren de U-boten al te slim geweest? Waren de geallieerden niet van het bestaan van de U-botengroep op de hoogte geweest? Of hadden zij het bericht opgevangen dat de U-boten bevel gaf naar het noorden te varen en daarom de koers gehandhaafd? Of, hadden ze misschien nog verder vooruitgedacht en verwacht dat Dönitz erop zou rekenen dat het konvooi een koersverandering zou krijgen, dat de Duitse opperbevelhebber zijn onderzeeërs naar het noorden zou laten varen en dat zij daarom hun schepen, de oude koers hadden laten voorliggen?

11 maart 1943 - De details van deze hersenstrijd zullen nooit bekend worden. Trouwens, uiteindelijk maakten toch nog enkele Duitse onderzeeërs rechtsomkeer, haalden het konvooi in, en brachten 4 vrachtschepen en de torpedobootjager HMS Harvester naar de zeebodem. Commandant Eckhardt van de U-432 kreeg de Britse torpedojager HMS Harvester in zijn vizier en schoot twee torpedo's op hem af, die doel troffen. De HMS Harvester ging naar de zeebodem. Maar lang kon Eckhardt van zijn overwinning niet genieten. Hij werd zelf opgespoord door deze torpedering. De U-444 en de U-432 gingen hierbij verloren.

Op een gegeven moment werd de U-432 met dieptebommen bestookt door het Vrije-Franse korvet FFL Aconit, die de U-boot boven water dwong. De Duitse bemanning sprong aan dek om zich te verweren met hun dekkanon en hun boordmitrailleurs. Doch de Fransman schoot met zijn kanonnen op de U-432, die dodelijk getroffen werd. Ook was het dodelijk voor commandant Hermann Eckhardt en 26 van zijn manschappen. 20 andere matrozen sprongen in zee, terwijl hun boot wegzonk naar de zeebodem. Ze werden opgevist door het Franse korvet.

Einde U-432[bewerken]

De U-432 ging ten onder in de Noord-Atlantische Oceaan, door dieptebommen en beschieting van het Vrije-Franse korvet FFL Aconit, op 11 maart 1943, in positie 51°35' N. en 28°20' W. 26 doden en 20 overlevenden.

Commandanten[bewerken]

Externe links[bewerken]