U 502 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De U-502 was een Duitse onderzeeboot van de IXC-klasse van de Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze stond onder commando van Kapitänleutnant (kapitein-luitenant ter zee) Jürgen von Rosenstiel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Commandant von Rosenstiel was in januari 1942, samen met vijf andere U-boten, een van de eerste die de kust van de Verenigde Staten onveilig maakte, in het begin van Operatie Paukenschlag. Daarna streed hij met succes in de wateren van de Caraïbische Zee. De U-502 voer, na een geslaagde patrouille in de Amerikaanse wateren, op 5 juli 1942 terug naar zijn thuisbasis La Rochelle, West-Frankrijk. Vermoedelijk vierde de bemanning geestdriftig hun terugreis en hun overwinning op de vrachtschepen die ze in de Amerikaanse wateren met succes tot zinken hadden gebracht. De U-502 voer 's nachts over de Golf van Biskaje, niet vermoedend dat ze daar nog een aanval op dit uur zou verwachten, boven water. Plotsklaps werden ze aangevallen door een Britse Vickers Wellington-bommenwerper met behulp van radar en zijn Leigh Light-zoeklicht. Te laat bemerkten de Duitsers het toestel op, waardoor hij op een afstand van ongeveer 200 meter de U-502 in zijn lichtbundel had. De Vickers Wellington schoot eerst met zijn boordgeschut en dropte daarna zijn dieptebommen, op de gealarmeerde en duikende U-502. De U-boten hadden in een noodsituatie 20 à 25 seconden nodig om volledig onder water te zakken. Het was voor de U-502 echter te laat. De onderzeeboot kreeg rake bomtreffers en zonk voorgoed.

Einde U-502[bewerken | brontekst bewerken]

De U-502 zonk op 5 juli 1942 in de Golf van Biskaje, ten westen van La Rochelle in Frankrijk, in positie 46°10' N. en 06°40' W., door dieptebommen van een Britse Vickers Wellington (Squadron 172/H). Hierbij vielen 52 doden waaronder hun commandant Jürgen von Rosenstiel.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]