U 504 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De U-504 was een onderzeeër van de Duitse Kriegsmarine van het type IXC/40 tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bevelhebber was korvettenkapitein Hans-Georg-Friedrich Poske. Hij waagde zich helemaal tot aan de kust van Florida, Verenigde Staten.

Geschiedenis[bewerken]

Evenals Albrecht Achilles met de U-161, waagde korvettenkapitein Hans-Georg-Friedrich Poske in het hol van de leeuw. Hij voer met zijn U-504 resoluut tot vlak voor de Amerikaanse kust van Florida en opereerde in de buurt van Miami en Palm Beach. Op 21 februari 1942 bracht hij een tanker tot zinken. De volgende nacht joeg hij een viermaster naar de kelder, en daarna nog een tanker. Bij een aanval overdag die hij onder water varend uitvoerde, werd een derde tanker het slachtoffer van zijn torpedo's. Op 23 februari liet hij - nadat hij met succes een Amerikaanse torpedobootjager had afgeschud, die hem op goed geluk had opgespoord - een vrachtschip met een lading vrachtwagens aan boord in de lucht vliegen.

Afgezien van kleine afleidingsaanvallen op de konvooien uit Freetown - een poging om te zorgen dat de geallieerden hun onderzeebootafweermiddelen niet al te veel in het westelijk deel van de Atlantische Oceaan concentreerden - bleef admiraal Dönitz doorgaan met alle U-boten die hij kon missen naar de Amerikaanse wateren te sturen. Dat waren er echter niet veel, aangezien het Duitse opperbevel niet zoals Dönitz de blik strak gericht hield op het doel van een sterke campagne tegen de geallieerde scheepvaart.

Einde U-504[bewerken]

De U-504 werd tot zinken gebracht om 15.43 u op 30 juli 1943 in het noorden van de Atlantische Oceaan nabij Kaap Ortegal in Spanje, in positie 45°33' N. en 10°56' W., door dieptebommen van vier Britse sloeps HMS Kite, HMS Woodpecker, HMS Wren en de HMS Wild Goose. Natuurlijk werden alle 53 manschappen gedood en gingen ze voorgoed mee naar onder, met de U-504 alsook hun commandant korvettenkapitein Wilhelm Luis.

Commandanten[bewerken]

  • 30 Jul, 1941 - 5 Jan, 1943: KrvKpt. Hans-Georg Friedrich Poske (Ridderkruis)
  • 6 Jan, 1943 - 30 Jul, 1943: KrvKpt. Wilhelm Luis (+)

Externe links[bewerken]