U 652 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De U-652 was een Duitse onderzeeboot van de VII C-klasse van de Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog voor de oorlog begon met de Verenigde Staten, viel op 4 september 1941 de U-652 de Amerikaanse torpedobootjager USS Greer (DD-145) aan. Oberleutnant Georg-Werner Fraatz was toen de bevelhebber.

Geschiedenis[bewerken]

In een dergelijke sfeer van kat en muis-spel, met U-boten en neutrale Amerikaanse oorlogsbodems, konden incidenten natuurlijk niet uitblijven. Op 4 september 1941 kwam aan de Amerikaanse torpedobootjager USS Greer de eer toe het eerste Amerikaanse vaartuig te zijn dat in de oorlog op een U-boot gevuurd had. Afgaande op een rapport van een Brits vliegtuig lokaliseerde de USS Greer de U-652 en begon die te schaduwen. De USS Greer hield, zoals toen gebruikelijk was, door middel van zijn ASDIC contact met de U-boot en zond intussen voortdurend radioberichten uit over de positie van de vijand, in de hoop dat een geallieerde torpedobootjager daarmee zijn voordeel zou kunnen doen. Een tweede Brits vliegtuig verscheen op het toneel en wierp vier dieptebommen af, maar die troffen geen van allen doel. Twee uur later vuurde de U-652 een torpedo af op de USS Greer, die evenmin doel trof. De torpedobootjager en de U-boot gingen ieder hun eigen weg. Er was geen bloed vergoten, maar de Amerikanen waren heftig verontwaardigd over deze aanval op een van hun torpedojagers.

Op 11 september 1941 gaf president Roosevelt de Amerikaanse marine opdracht alle Duitse en Italiaanse onderzeeboten en kaperschepen op te brengen of te vernietigen. Ze werden piraten genoemd. Van die tijd af bestond er tussen Duitsland en de Verenigde Staten een toestand van 'onverklaarde oorlog'. Eveneens in september 1941 gingen de Amerikanen zich belasten met het konvooieren van schepen tussen Newfoundland en IJsland. Ze deden dat om de scheepvaart tussen twee bases van de Verenigde Staten te beschermen en om hun troepen op IJsland en in Argentinië te kunnen bevoorraden.

Einde van de U-652[bewerken]

De U-652 werd zeer zwaar beschadigd door dieptebommen van Swordfish-vliegtuigen op 2 juni 1942 in de Middellandse Zee in de Golf van Solum, in positie 31°55' N. en 25°11' O. De 46 overlevenden werden opgepikt door de U-81. Daarna schoot de U-81 met zijn torpedo's, de reddeloos verloren U-652 naar de zeebodem.

Externe links[bewerken]