Uchi-mata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Uuchi mata

Uchi-mata is een judotechniek die behoort tot de beenworpen (Kodokan) en soms tot de heupworpen (Kawaishi / Busen). Oorspronkelijk is in het Busen systeem of Kawaishi systeem de worp als beenworp bedoeld, echter is de worp alleen in Nederland tot de heupworpen gaan behoren. De worp is zowel als arm- (Uchi-mata-sukashi), offer- (Uchi-mata-makikomi), heup- (O-uchi-mata, Ko-uchi-mata of Taka-uchi-mata), als beenworp (Uchi-mata), uit te voeren, afhankelijk waar in de uitvoering het accent op wordt gelegd (in welke mate de arm, heup of opoffering een rol speelt). Het is een worp die veel gebruikt wordt in competitie en vaak als reclame voor de judosport wordt gebruikt omdat deze worp er redelijk spectaculair uitziet.

De beweging gaat als volgt:

  • Tori komt in op, of haalt uke naar zich toe (licht aan de richting van werpen).
  • Tori plaats zijn rechterbeen aan de binnenkant van de linkerdij van uke (als beenworp uitgevoerd bij een rechtse basispakking).
  • Tori trekt aan de linkermouw en trekt aan de kraag (revers), van uke en zwaait zijn rechterbeen hoog de lucht in (als beenworp uitgevoerd bij een rechtse basispakking).

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]