Uitgeverij Medema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Uitgeverij Medema is een Nederlandse uitgeverij van christelijke boeken en tijdschriften, gevestigd in Heerenveen. Per 1 september 2009 maakt Uitgeverij Medema deel uit van Uitgeverij Jongbloed.

Profiel[bewerken]

De uitgeverij heeft als doelstelling: 'het bevorderen van de verbreiding van Gods Woord door middel van verspreiding van boeken, kalenders en geschriften'. De Stichting Evangelische Uitgeverij houdt zich in het Nederlandse taalgebied bezig met het uitgeven van boeken en andere media op het gebied van Schriftstudie, geloofsopbouw en getuigenis. Ze wil dat doen 'in consequente onderworpenheid aan Gods Woord en aan de leiding van de Heilige Geest'.

Uit artikel 1 van de statuten: de Stichting, die geen winst nastreeft, heeft ten doel: het bevorderen van de verbreiding van Gods Woord door middel van verspreiding van bijbels en bijbelgedeelten, christelijke boeken en geschriften, christelijke dagkalenders en dergelijke, een en ander in de ruimste zin des woords. De stichting tracht dit doel te bereiken door het exploiteren van een uitgeverij, teneinde tegen zo laag mogelijke prijzen lektuur aan een breed publiek ter beschikking te stellen.

Geschiedenis[bewerken]

De uitgeverij werd in 1952 in Groningen opgericht door accountant Mans Medema (overleden 1978). Deze had een deel van het fonds van de Haagse uitgeverij J.N. Voorhoeve, gelieerd aan de Vergadering van gelovigen, overgenomen. Het bedrijf verhuisde in 1957 naar Apeldoorn, in 1981 naar het nabijgelegen Vaassen en werd van 1978 tot 1 april 2013 voortgezet door Mans Medema's zoon Henk als directeur/uitgever. De uitgaven zijn christelijke boeken die uitgaan van de Goddelijke inspiratie van de Bijbel en de overtuiging dat het geloof in Jezus Christus existentiële betekenis heeft voor alle terreinen van het dagelijkse leven.

Vanaf 1 september 2009 maakt Uitgeverij Medema onderdeel uit van uitgeversgroep Jongbloed. Publicaties verschijnen nog wel onder het eigen label. De activiteiten van Medema zijn ondergebracht in Heerenveen, de plaats waar ook Jongbloed is gevestigd. De uitgeverij wordt bestuurd door de Stichting Uitgeverij Medema. Eerdere fusiegesprekken met Ark Mission waren afgeketst omdat hun benadering in de ogen van Henk Medema te zakelijk was.[1]

Auteurs[bewerken]

Naast veel minder bekende schrijvers bezorgt Medema de boeken van enkele bekendere schrijvers:

Periodieken[bewerken]

Naast boeken geeft Medema de volgende periodieken uit:

Externe link[bewerken]