Ulrich Tukur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ulrich Tukur

Ulrich Tukur (eigenlijk Ulrich Scheurlen) (Viernheim, 29 juli 1957) is een Duits acteur en muzikant.

Loopbaan[bewerken]

Tukur groeit op in Westfalen, Hessen en Nedersaksen. Tijdens zijn studie aan de universiteit van Tübingen (waar hij onder andere germanistiek en geschiedenis studeert) werkt hij af en toe als muzikant, en ontdekt hij het podium. In 1980 start hij in Stuttgart aan de toneelschool.

Vier jaar later breekt hij door op de Volksbühne in Berlijn. Hij speelt in het toneelstuk Ghetto een SS-officier. In de film Die weiße Rose speelt hij de rol van Willi Graf. Recentelijk boekt hij succes in de met een Oscar bekroonde film Das Leben der Anderen, waarin hij samenspeelt met Ulrich Mühe en Sebastian Koch. De drie hebben eerder samengespeeld, in de film Amen uit 2002. In 2009 speelde hij in de film Within the Whirlwind (Mitten im Sturm) naast Emily Watson een arts, dr. Anton Walter, opgepakt onder het Stalin regime, gevangen in een kamp in de Goelag Archipel.

In 2012 vertolkt hij in de film Rommel het hoofdpersonage generaal Rommel op overtuigende wijze en wint hiervoor de Bambi 2012 in de categorie Nationaal Acteur (Schauspieler National).

Privé[bewerken]

Ulrich Tukur woont in Venetië met zijn vrouw, de fotografe Katharina John. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij twee dochters, Lilli en Marlene.