Ulrike Folkerts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ulrike Folkerts (2014)

Ulrike Folkerts (Kassel, 14 mei 1961) is een Duitse actrice. Zij is vooral bekend van de Duitse politieserie Tatort.

Carrière[bewerken]

Na haar opleiding tot actrice aan de hogeschool voor muziek en theater te Hannover kreeg Folkerts in 1987 een vaste aanstelling bij het staatstheater in Oldenburg. In 2005 en 2006 speelde ze bij de Salzburger Festspiele als eerste vrouw de rol van 'de dood' in het stuk Jedermann van Hugo von Hofmannsthal.

Haar filmdebuut was eveneens in 1987 in 'Das Mädchen mit den Feuerzeugen' (Het Meisje met de Aanstekers). Landelijke bekendheid verkreeg Ulrike Folkerts toen ze in 1989 de rol van hoofdcommissaris Lena Odenthal in de populaire Duitse politieserie Tatort op zich nam. Ze is commissaris in het district Ludwigshafen. Sinds 1996 vormt ze samen met Mario Kopper (acteur Andreas Hoppe) een team bij de afdeling moordzaken. Folkerts spreekt ook luisterboeken in.

Privé[bewerken]

Folkerts heeft een relatie met de kunstenares Katharina Schnitzler en engageert zich voor de emancipatie van lesbiennes. Samen met haar partner publiceerde Folkerts in oktober 2008 het boek 'Glück gefunden' (Geluk Gevonden). Gevraagd naar hoe ze herinnerd wil worden, zei Folkerts in een enquête: als “een actrice die ons in haar rollen nieuwe vrouwentypen heeft meegegeven en die als openlijke lesbienne vele vrouwen de moed heeft gegeven om ja te zeggen tegen hun homoseksualiteit, het te leven…” [1]

Ze is een actief sporter en naam deel aan de Gay Games van New York (1994) en Sydney (2002). Ook nam ze deel aan de EuroGames in Berlijn (1996) en München (2004). In Sydney haalde ze met het estafetteteam een zilveren en een bronzen medaille. In München haalde ze individueel brons. Ze was één van de ambassadeurs voor de gay games in Keulen (2010).

Ulrike Folkerts zet zich in voor verschillende goede doelen. Zo was ze in 2005 te zien in een postercampagne voor de integratie van mensen met het Down-syndroom. Ze is gefotografeerd met een meisje dat ze al sinds haar geboorte kent. Verder is ze ambassadeur van de vereniging Burundikids en heeft ze meegewerkt aan de actie 'Deine stimme gegen Armut' (Jouw stem tégen armoede); een actie voor de wereldwijde bestrijding van armoede. Samen met 12 andere Tatort-collega’s speelde ze hiervoor in een TV-spot die aan de vooravond van de VN-millenniumtop in 2010 op tv te zien was.

Prijzen[bewerken]

Grimmepreis 2014 met Andreas Hoppe
  • 2002 – publieks-Bambi (soort Duits "Gouden Kalf") voor de rol van Lena Odenthal
  • 2007 – Verdienstkreuz am Bande
  • 2007 – Courage-Preis (onderscheiding van de stad Bad Iburg voor haar inzet voor o.a. de Burundikids)
  • 2010 – GdP-Stern van de Duitse politievakbond voor haar vertolking van Tatort-commissaris Lena Odenthal

Zie de Duitse Wikipedia-bijdrage voor een overzicht van film- en televisierollen en een overzicht van alle Tatort-afleveringen waarin Folkerts heeft meegespeeld.

Weblinks[bewerken]