Unblack metal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Black metal
Hoofdartikel black metal
Stilistische oorsprong thrashmetal, heavy metal
Culturele oorsprong eind jaren tachtig, Europa, m.n. Scandinavië
Vaak toegepaste
instrumenten
gitaar, basgitaar, drumstel, keyboard
Populariteit underground
Afgeleide varianten black-noise, melodieuze black metal, nationaalsocialistische black metal, post-black metal, suicidal black metal, symfonische black metal
Fusiongenres
blackened deathmetal · folkmetal (waaronder paganmetal, trolmetal en Vikingmetal) · melodieuze black metal · vedic metal · war-metal
Regionale scenes
Duitsland · Israël · Noorwegen · Verenigde Staten
Verwante onderwerpen
bands · muzikanten · norsecore · unblack metal
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Unblack metal is in alle opzichten qua stijl gelijk aan normale black metal, met dezelfde subgenres erin. Het grote verschil is echter dat de teksten, in tegenstelling tot de vaak satanistisch getinte blackmetalteksten, christelijk georiënteerd zijn. Veel blackmetalliefhebbers vinden dit een schande: de ruige stijl zou niet te verenigen zijn met het christelijk geloof.

Een van de eerste echte 'unblack'-metalbands was Horde. Deze band bracht in 1994 de cd Hellig Usvart (Heilig Onzwart) uit. Deze cd was bedoeld als parodie op de Noorse blackmetalscene van die tijd. Er waren in die tijd nog enkele unblackmetalbands, maar de christelijke metalbands speelden vooral deathmetal en doommetal.

Tegenwoordig moeten veel gelovige metalfans niets meer hebben van de term "unblack metal". Zij weigeren zichzelf in een hokje te doen stoppen. Bovendien heeft niemand minder dan Hellhammer (Mayhem) een brug geslagen naar de reguliere blackmetalscene door twee uitgaven van het religieus getinte album Antestor in te spelen.

In Nederland is de band Slechtvalk een bekende naam binnen de unblack metal.

Bekende bands uit het genre unblack metal[bewerken | brontekst bewerken]

Minder bekende bandnamen[bewerken | brontekst bewerken]