United Cowboys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

United Cowboys ofwel United-C is een live art gezelschap dat multidisciplinaire vormen van podiumkunst, met als leidraad dans, performance, muziek en beeldende kunst brengt buiten de bestaande theaterconventies om, en sinds 1991 gevestigd is in Eindhoven. Hierbij streeft zij naar het ultieme doel: telkens een wereld creëren die nog niet bestaat. Tevens biedt zij een platform aan jonge artiesten om zich te kunnen ontwikkelen en presenteren. Het is ondergebracht in de Stichting Tegentijd. Op lokaal, provinciaal, nationaal en internationaal niveau werkt United Cowboys aan nieuwe ontwikkelingen in de dans en performancekunst, investeert het in talentontwikkeling, en biedt kunstenaars residenties. Het gezelschap heeft expertise en netwerk opgebouwd in Brabant, nationaal en internationaal. Ze bespeelt de Nederlandse en Belgische middenzalen en vlakkevloer theaters, en het werk is te zien op festivals, op locaties en in musea, zowel in binnen- als in het buitenland.

United Cowboys werkt samen met lokale, provinciale, nationale en internationale partners aan verdere spreiding van het werk, naar nieuwe speelcircuits en nieuw publiek. Sinds 2017 doet zij dat onder de noemer Concept for new Development; initiatief waarmee gewerkt wordt aan duurzame internationale samenwerkingsverbanden.

Artistiek leiders[bewerken]

Maarten van der Put studeerde beeldende kunst met specialisatie video en film aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Maarten van der Put is verbonden aan United Cowboys als regisseur en vormgever en is als zodanig betrokken bij alle projecten van het gezelschap. Daarnaast maakte hij videowerk voor verschillende gezelschappen, waaronder grootbeeld videoprojecties en live camera, zoals Het Zuidelijk Toneel met Ivo Van Hove, De Nederlandse Opera met Der Ring des Nibelungen o.l.v. Pierre Audi[1] en Needcompany van Jan Lauwers.

Choreograaf en danser Pauline Roelants studeerde af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) (voorheen Theater School Amsterdam), richting Moderne Dans en Improvisatie. Ze is gespecialiseerd in de technieken van Martha Graham, Merce Cunningham, José Limón en in releasetechniek. Ze is opgeleid in de methode van Rudolf von Laban. Al tijdens haar studie, was zij geïnteresseerd in het werken met en vanuit verschillende kunstdisciplines, zij liep stage bij o.m. Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en het Sweelinck Conservatorium.

Geschiedenis[bewerken]

De organisatie werd in 1989 opgericht onder de naam Stichting Tegentijd door artistiek directeuren Pauline Roelants (choreografie) en Maarten van der Put (concept, regie en vormgeving). Onderkomen werd gevonden bij theater De Bergruimte aan de Kleine Berg, in de tijd dat ook Ivo Van Hove daar nog met Het Zuidelijk Toneel zat. De stichting ging mee met de Vlaamse golf, waarin roemruchte (dans)makers als Jan Fabre, Jan Lauwers en Anne Teresa de Keersmaeker waren vertegenwoordigd. Ook is er verwantschap met tegendraadse artiesten als Marina Abramovi, kunstenaar Paul McCarthy en fotografe Nan Goldin.

Na de tournee in Nederland en België met de voorstelling Untitled (Cowboys) tussen 1992-1993, werd de naam van het gezelschap de naam gewijzigd van Tegentijd naar United Cowboys. De eerste voorstelling was Blue Peter, in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel. In de eerste 15 jaar, combineerde United Cowboys altijd verschillende disciplines theater, beeldende kunst, multimediakunst, muziek en fotografie; tezamen vormden zij de inhoud van de voorstellingen, maar altijd met dans en performancekunst als leidraad. Het geheel resulteerde in een unieke Biotoop, een installatie waar dans, performance en muziek samenkomen en waar het publiek om heen kan lopen. Deze biotopen komen meer voor, zoals Burn en kunnen een hele dag in beslag nemen.

Vijftien jaar na de oprichting kwamen er solo-optredens bij onder de naam Nude Studie Menu. Daarin werd de fascinatie voor het menselijk lichaam kunstzinnig beleden. Maarten van der Put creëerde inmiddels vijftien naakten waarin hij op toont hoe het lichaam troost en schoonheid kan bieden.

In 1999 betrok United Cowboys haar huidige werkpand, in het centrum van Eindhoven.

Doel[bewerken]

Doel van United Cowboys is behalve het brengen van dansvoorstellingen, performances, installaties, het bieden van een podium voor talenten, kunst- en cultuureducatie en lezingen aan het publiek ook de deelnemers zich te laten ontwikkelen en te coachen. Hierbij staat een continue eigen vernieuwing centraal.

Het genre van de soms vier tot vijf uur durende voorstellingen laat zich omschrijven als modern en innovatief. Er wordt veelvuldig naakt opgetreden, en volgens de makers, niet om te provoceren, maar om emotie te creëren, de echte ziel naar buiten te brengen, en het ongecensureerd portretteren van de mens.

De optredens vinden plaats vooral in Noord-Brabant, maar ook in het buitenland, zoals in België, Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje, Polen, Tsjechië, Slowakije, Canada.

Coproducties[bewerken]

In het Concept for new Development, dat werd ontwikkeld in 2014, vinden vanaf 2017 coproducties plaats tezamen met nationale en internationale partners, zoals tijdens het Grec Festival in Barcelona, 687performance in Keulen en Koma 08 in Boedapest.

Continuïteit en groei[bewerken]

Door in twee trajecten te werken, het ene via performatief werk, zoals presentaties in theaters, op festivals, in musea en op locaties, en het ander via Seasoning, waarin het artistieke huis wordt doorontwikkeld naar een interdisciplinair platform voor onderzoek, productie, presentatie en reflectie, wordt continuïteit en groei gecreëerd voor de periode 2017-2020.

Seasonings[bewerken]

United Cowboys verzorgt bij ieder begin van een nieuw jaarseizoen zogenaamde Seasonings. Hierbij wordt aan het publiek getoond wat nieuwe ontwikkelingen van live-art zijn, en kan een nieuwe instroom plaatsvinden van jong talent. Voorts vinden masterclasses en open repetities plaats waarbij het publiek kan in- en uitlopen.

Selectie van voorstellingen[bewerken]

 • Blue Peter (1992)
 • To be continued (2004)
 • Glass Perfomance (2008)
 • Boogie Nights (2008)
 • Lust For Life (2009)
 • Who Cycle (2009)
 • Who TOO (2010)
 • Who Final (2012)
 • Burn (2014)
 • Figures That Wander (2014)
 • Eeuwig Idool (2016)
 • This is not a Sad Song (2016)
 • We Want More (2018)
 • The New Piece (2019)

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]